Index Vakbarát Hírportál

A katonai diktatúrából sem kérnek a szudániak

2019. április 22., hétfő 19:56

Április 11-én a katonaság megpuccsolta a Szudánt 30 évig irányító Omar el-Besír elnököt. A tüntető tömeg december óta követelte a lemondását az 1989 óta hatalmon lévő elnöknek. A szudáni védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szükségállapotot hirdetett ki, és bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak majd. 

A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom azonban nem tetszését fejezte ki a katonai diktatúrával, és civil ellenkormány felállítását kezdeményezték. Az SPA hétfőn bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket a katonai vezetéssel, így növelve a nyomást az átmeneti katonai tanácsra, hogy az ország vezetését egy civil kormányzatnak adja át.

A tiltakozó mozgalmak egyik szóvivője a vasárnap Kartúmban tartott nagygyűlésen kijelentette, hogy a tömegtüntetések kiterjesztése mellett döntöttek, mert a katonai vezetés nem gondolja komolyan a hatalom átadását. Mint mondta, az átmeneti katonai tanács mindössze a régi rezsim folytatása, ezért nem ismerik el legitimitását, nem hagynak fel az ülősztrájkkal a védelmi minisztérium épülete előtt, s fokozni fogják a tüntetések intenzitását is.

Abdel Fattah al-Burhani, a katonai vezetés feje korábban bejelentette, hogy további tárgyalásokat igényel az ellenzék követelése, miszerint az ország vezetéséhez új tanácsot kellene alakítani a hadsereg mellett a civil társadalom képviselőivel. Az átmeneti katonai tanács politikai bizottságán keresztül folynak egyeztetések az ellenzéki csoportok és a szudáni katonai vezetés között.

"A politikai bizottsággal folytatott egyeztetéseink bár pozitívak voltak, úgy bánnak velünk, mint régen, ami arra ösztönzött minket, hogy függesszük fel a kapcsolatunkat vele" – mondta el a Szabadság és változás kiáltványának erői nevű tömörülés egyik vezetője. A Szabadság és változás kiáltványa egy 2019. január 1-én keltezett dokumentum, amely három fő követelést tartalmaz.

A Szabadság és változás kiáltványának aláírói között 22 szervezet szerepel, élen a szudáni tiltakozók fő erejével az SPA-val.

(Borítókép: Tüntetés Kartúmban 2019. április 22-én. Fotó: Umit Bektas / Reuters) 

Rovatok