Index Vakbarát Hírportál

Irán terrorszervezetté nyilvánította az USA teljes fegyveres erejét

2019. április 23., kedd 13:01

Határozatot fogadott el az iráni parlament, amelyben az Egyesült Államok teljes fegyveres erejét terrorszervezetté nyilvánítja - jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A határozat válasz arra az április 8-iwashingtoni döntésre, amellyel külföldi terrorszervezetté nyilvánították az iráni Forradalmi Gárdát. A határozat felhatalmazza az iráni kormányt arra is, hogy amennyiben szükséges lépjen fel azok ellen a kormányok ellen is, amelyek támogatták a washingtoni döntést, ám azt nem fejti ki, milyen módon.

Az amerikai erők közel-keleti műveleteiért felelős úgynevezett középső parancsnokságot már korábban terrorszervezetté nyilvánította az iráni vezetés, az Egyesült Államok pedig a terrorizmus támogatóinak listájára került múlt héten.

Az iráni-amerikai szankcióháború legújabb fejleménye, hogy Amerika hétfőn megerősítette, hogy az iráni olajvásárlási tilalom alól ideiglenesen mentesített országoknak is le kell állítaniuk importjukat május elsejétől, emiatt az olaj ára idei csúcsára emelkedett.

Rovatok