Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nem mer előállni Trump adóbevallásaival a pénzügyminisztérium

2019. április 24., szerda 05:31

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) és pénzügyminisztériuma a másodszori határidőre sem nyújtotta be Donald Trump amerikai elnök adóbevallási dokumentumait a kongresszusnak - írja az MTI. 

A határidő kedden délután járt le. Steven Mnuchin pénzügyminiszter azonban kedd esti levélében azt üzente a képviselőház költségvetési bizottsága demokrata párti elnökének, Richard Nealnek, hogy még nem hozta meg "a végső döntést" arról, megküldi-e Donald Trump adópapírjait. Richard Neal - Elijah Cummingsszal, az ellenőrzési bizottság elnökével együtt - hat évre visszamenőleg kérte be Donald Trump egyéni és üzleti adóbevallási dokumentumait, és az első határidőt április 3-ára tűzte ki. A demokrata párti törvényhozó közleményben jelezte, hogy jogi tanácsadókkal vitatja meg a bizottság következő lépését. 

Hillary Clinton szerint Trumpot perbe kellett volna fogni

A Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálóbizottság perbe fogta volna Donald Trumpot, ha nem ő lenne az amerikai elnök - vélekedett Hillary Clinton, a 2016-os választások demokrata párti elnökjelöltje egy Time magazin által szervezett keddi konferencián New Yorkban. Clinton azt sugalmazta, hogy Donald Trumpot perbe is kellett volna fogni, de az igazságügyi minisztérium megmentette őt ettől. Mint mondta: a nyilvánosságra hozott Mueller-jelentésből számára "világosan kiderül", hogy elégséges bizonyíték áll rendelkezésre Trump perbe fogásához, de a jogszabályok szerint hivatalban lévő elnök ellen nem lehet pert indítani. A volt elnökjelölt mindazonáltal tartózkodott attól, hogy felvesse az azonnali impeachmentet, vagyis az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárás megindítását.

Levelében Steven Mnuchin azt is közölte: egyelőre még konzultál az igazságügyi minisztériummal a kérésről, amelyet "precedens nélkülinek" minősített. "A tárca nem tehet eleget az ön kérésének mindaddig, amíg nem állapítja meg, hogy a kérés összhangban áll-e a törvényekkel" - fogalmazott a levélben a pénzügyminiszter. 

Donald Trump Jay Sekulow vezette jogászcsapata már korábban jelezte, hogy nem nyújtják be az elnök és vállalatbirodalma adóügyeire vonatkozó dokumentumokat, mert - mivel nem törvényhozási célokat szolgál - a kongresszusnak nincs joga bekérni ezeket. 

A demokrata párti többségű képviselőház két bizottsága azt követően kérte be - büntetés terhe mellett - a dokumentumokat, hogy Donald Trump volt személyes ügyvédje, Michael Cohen februárban a kongresszusi meghallgatásán azt állította, Trump félrevezetően adta meg a vagyonára vonatkozó adatokat, és most azért nem akarja bemutatni az adóbevallásokat, mert attól tart, hogy újra megvizsgálnák és büntetést szabnának ki. 

Az amerikai sajtóban megjelent elemzői vélemények szerint amennyiben Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Charles Rettig, az adóhivatal vezetője nem tesz eleget a törvényhozók kérésének, akkor a képviselőházban megszavazhatnak egy határozatot arról, hogy semmibe vették a kérést. Ez pedig alapul szolgálhat arra, hogy a törvényhozók szövetségi bíróságon indítsanak pert az adóbevallások "megszerzéséért".

Trump nem bratyizik újságírókkal

Csak lazán kapcsolódik ide, de Trump az idén sem vesz részt a fehér házi tudósítók szokásos évi gálavacsoráján, és állítólag megtiltotta részvételt a munkatársainak és a kormányzat tagjainak is.

A Fehér Ház már korábban jelezte, hogy az elnök az idei gálavacsorán sem vesz részt, és e hét szombatján - amikor a gálavacsorát tartják - egy wisconsini kampányrendezvényen lesz. Sajtóinformációk szerint azonban ezúttal a munkatársainak és a kormányzat tagjainak is megtiltotta a részvételt. 

Több amerikai lap - meg nem nevezett forrásokra hivatkozó - értesülései szerint Bill McGinley, a Fehér Ház kabinettitkára kedden közölte is ezt a munkatársakkal.  Az elnöknek köztudomásúan feszült a viszonya a sajtó egy részével, kedden is több Twitter-bejegyzésében név szerint támadott újságírókat és lapokat. 

Rovatok