Index Vakbarát Hírportál

Odaragasztották magukat a londoni tőzsdéhez a klímatüntetők

2019. április 25., csütörtök 08:45

Újabb performansszal tűnt fel Londonban a klímaváltozás miatt tüntető Extinction Rebellion (XR) nevű brit szervezet. Ezúttal a londoni tőzsdére ragadtak a tiltakozó aktivisták, miután a csoport demonstrációkat folytat a pénzügyi negyedben. A klímatüntetők szerint

a pénzügyi ágazat felelős az éghajlatváltozás és az ökológiai pusztítás finanszírozásáért

ők pedig azért állták útját a tőzsde bejáratainak, hogy felhívják a vállalatokat és az intézményeket: tegyék lehetővé, hogy elmondják az igazságot.

A brit Metro tudósítása szerint a Londoban hetek óta tartó tüntetéssorozat szervezői szerdán megállapodtak abban, hogy felszámolják táboraikat a parlament környékén, és csütörtökön délután a Hyde Park Cornernél záróceremóniát tartanak majd, ahol meghirdetik tiltakozásuk új formáit.

A XR tiltakozásai során április 15. óta eddig már több mint ezer embert tartóztattak le, a tőzsdei akciónál a Scotland Yard szerda este 69 embert állított elő. Írtunk már arról, az Extinction Rebellion azzal a céllal szervezi tiltakozó akcióit, hogy rávegye a kormányt, hogy 2025-ig csökkentse nullára az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A tüntetők múlt hétfőn a Waterloo hídon sátraztak le annak reményében, hogy minél tovább ott is tudnak maradni, múlt szerdán pedig a londoni vonathálózat leállítását tűzték ki célul, ennek volt része a ragasztós akció is.

London polgármestere, Sadiq Khan ez utóbbival kapcsolatban arról beszélt, hogy ugyan a városban mindig is támogatták a demonstrációkat, végtelenül frusztrálttá teszi az, hogy a tüntetők a tömegközlekedés megzavarása mellett döntöttek. A londoni boltok már a tiltakozások első hetében több mint tízmillió fontot vesztettek a megmozdulások miatt.

Rovatok