Index Vakbarát Hírportál

A Srí Lanka-i elnök betiltott két iszlamista csoportot

2019. április 27., szombat 21:37

A Srí Lankia-i elnök egy közleményben jelentette be, hogy a szükségállapotból eredő hatáskörével élve betiltja a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim nevű szervezeteket - írja az MTI. 

A rendőrség szerint vagy az NTJ-t, vagy egy frakcióját az öngyilkos merénylők egyike, Mohamed Zahrán Hasím vezette, aki a gyanú szerint a merényletek értelmi szerzője volt.

Míg az NTJ neve már a robbantásokat követően nem sokkal felmerült, addig a Dzsámiatu Millátu Ibráhimról egyelőre nem sokat tudni. A hatóságok feltételezése szerint azonban nekik is közük lehetett a robbantásokhoz.

Húsvétvasárnap az Indiától délre fekvő szigetország, Srí Lanka három templomát és három luxushotelét robbanások rázták meg, később egy főváros közelében található állatkertnél is robbanás történt. A detonációkról hamar kiderült, hogy öngyilkos merénylők hajtották végre őket.

A merényleteknek 253 halálos áldozata van, és több mint 500 ember megsebesült. A halottak között 45 gyerek és 39 külföldi van.

Pénteken hatóságok rajtaütöttek egy feltételezett bombagyáron Ampara Sainthamaruthu településen. Szerintük robbanás volt a környéken, és amikor a katonák odamentek kivizsgálni, mi történt, tüzet nyitottak rájuk. 

A hatóságok szerint a halálos áldozatok legtöbbje akkor halt meg, amikor a hat terrorista felrobbantotta magát, megölve saját családtagjait is.

Szombat reggel a hadsereg szóvivője közölte, hogy a lövöldözésnek 15 halálos áldozata volt, köztük 6 gyerek. A holttesteket egy lakóházban találták meg. A lövöldözés során négy, feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó fegyverest is megöltek.

Rovatok