Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az ukrán és az orosz egy nép

2019. április 29., hétfő 15:49

Felvetetett az orosz-ukrán közös állampolgárság lehetőségét Vlagyimir Putyin újságíróknak nyilatkozva hétfőn Moszkvában. Az orosz elnök ezt arra reagálva mondta, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök hétvégén Facebook-bejegyzésében kilátásba helyezte: ukrán útlevelet ad oroszoknak.

Ha ők állampolgárságot adnak az oroszoknak Ukrajnában, mi pedig az ukránoknak Oroszországban, akkor elég gyorsan közös nevezőre és a kívánt eredményre jutunk. Közös állampolgárságunk lesz.

Putyin ismét elmondta, az orosz és az ukrán, a kulturális és a nyelvi sajátosságok ellenére egy nép. "Sok bennünk a közös. Ha egységes lesz az állampolgárságunk, attól csak nyernek az oroszok és az ukránok".

Azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és odesszai kormányzó ukrán állampolgárságának helyreállításával kezdje az emberi jogok védelmezését. Zelenszkij ugyanakkor vasárnap azt is írta, hogy

Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet". Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azt mondta, nem vezet majd zűrzavarhoz, ha a Kijev ellenőrzése alól kikerült délkelet-ukrajnai területek lakói orosz állampolgársághoz jutnak, anélkül, hogy feladnák az ukránt. Putyin után ő is felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan ukrán állampolgárok, akik lengyel vagy magyar útlevéllel is rendelkeznek.

A szóvivő arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy az Oroszországnak fognak-e adót fizetni a Donyec-medencében élő orosz állampolgárok. Rámutatott, hogy a részletek kidolgozásával a szakminisztériumok foglalkoznak.

Az oroszországi Rosztov megyében, Novosahtyinszkban megnyílt az útlevélközpont, amely orosz okmányokkal fogja ellátni a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki  lakosokat. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint a donyeckiek igényeinek kielégítésére hamarosan hasonló intézmény nyílik.

Oroszországban szerdán jelent meg az a rendeletet, amely humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását. Kérelmeiket az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk. Az igénylőknek nem kell lemondaniuk ukrán állampolgárságukról.

A bejelentés hatalmas tiltakozást váltott ki az ukrán kormányból, szerintük Moszkva további káoszt akar Ukrajnában. Ráadásul szombaton Putyin már azzal toldotta ezt meg, hogy az összes ukránnak megadnák az orosz állampolgárságot

Rovatok