Index Vakbarát Hírportál

Százezrek követelik a tábornokok távozását Szudánban

2019. május 2., csütörtök 21:20

Több százezres tömeg gyűlt össze Szudán fővárosában, Kartúmban a védelmi minisztérium előtt azért, hogy a katonai vezetés adja át a civil kormánynak a hatalmat, írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

Az ellenzéki aktivistákat és csoportokat összefogó Szabadság és Változás Kiáltványának Erői nevű tömörülés hívta össze a tömegtüntetést, felduzzasztva azt az ülősztrájkot, amit több ezer tüntető már hetek óta tart a védelmi minisztérium épülete előtt. Azt követelik, hogy a katonák, akik megpuccsolták az országot 30 évig irányító Omár el-Besír elnököt, adják át a hatalmat.

A tüntető tömeg már december óta követelte az 1989 óta hatalmon lévő elnök lemondását, amit elértek. A civilek azonban attól tartanak, hogy a katonai vezetés az előző rezsim embereinek hatalmát akarja bebetonozni.

A katonai tanács időt próbál nyerni, de ez a taktikája teljességgel hibás. Nem mozdulunk innét, míg meg nem alakul egy civil kormányzat

– mondta a tiltakozók egyike a dpa német hírügynökségnek. A tanácson egyre növekszik a nyomás, szerdán ugyanis az Afrikai Unió két hónapos határidőt adott nekik, hogy civil kormánynak adják át a hatalmat. A szudáni hadsereg már belemenne abba, hogy a miniszterelnöki tisztséget és a miniszteri posztokat is civilek tölthessék be, a tüntetők viszont az államfői posztot sem hagynák a kezükben.

A nemzetközi szervezet azzal fenyeget, hogy szankciós eszköztárának minden eszközét kész bevetni azok ellen, akik bármilyen módon fenyegetik a szudáni helyzet megoldását.

Rovatok