Index Vakbarát Hírportál

450 rakétát lőttek ki Gázából, Izrael 200 légicsapást hajtott végre

2019. május 5., vasárnap 07:12 | aznap frissítve

Háromra emelkedett a gázai rakétatámadások izraeli halálos áldozatainak száma. Kórházba szállítása után meghalt egy férfi, aki abban az askelóni üzemben dolgozott, ahova rakéta csapódott be. Szintén belehalt sérüléseibe az a hatvanéves férfi, aki autóját a Gázai övezet melletti úton vezette, amikor eltalálta egy rakéta. A harmadik halálos áldozat Askelonban házának ajtajánál vesztette életét szombat éjjel egy gázai lövedék miatt.

Szombat óta négyszázötvennél több rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből Izrael területére, amelyre válaszul izraeli harckocsik és harci repülőgépek mintegy 200 támadást hajtottak végre gázai célpontok ellen.

A gázai hatóságok szerint összesen hat palesztin halt meg az izraeli légicsapásokban. Izrael tagadta, hogy felelős lenne egy terhes asszony és 14 hónapos unokahúga haláláért.

Izrael ismét alkalmazni kezdte a célzott kivégzéseket, egy légicsapással vasárnap megölte autójában az iráni pénzek Gázába juttatásának felelősét, jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Az Iszlám Dzsihád gázai iszlamista szervezet előző nap azzal fenyegetőzött, hogy pokollá teszi az övezet környékén lakók életét, ha Izrael nem szünteti be a gázai katonai célpontok elleni csapásokat. Az övezetet uraló Hamász pedig azt állította, hogy további területekre terjeszti ki a támadásokat, köztük Tel-Avivra és környékére is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos heti kormányülés kezdetén bejelentette, hogy „masszív támadásokat" rendelt el, és hogy a Hamász vezetői súlyos árat fognak fizetni a szombat reggel óta folytatott rakétatámadásokért. Szerinte egyébként a Hamász nemcsak a saját harcosainak a tetteiért felelős, hanem az általa vezetett Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád támadásaiért is.

Mindeközben Kairóban tűzszüneti tárgyalások zajlanak Egyiptom közvetítésével a palesztin és az izraeli fél között, hogy véget vessenek a harmadik napja tartó erőszakhullámnak.

Izraelt kényes időpontban érték az újabb támadások, ugyanis jövő szerdán kezdődik a legfontosabb nemzeti ünnep, az emlékezés napja, majd csütörtökön a függetlenségi nap, amelyen hagyományosan rengeteg szabadtéri rendezvényt szerveznek országszerte.

Emellett május közepén megkezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, amelyre egész Európából több ezer vendéget várnak. Katonai szakértők szerint éppen ezért valószínűtlen egy olyan nagyobb izraeli ellencsapás, amely akár hosszan tartó rakétaháborúhoz vezethetne a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal.

(Borítókép: Izraeli rakéta csapódik be Gázában 2019. május 5-én. Fotó: Mohamed Szaber / MTI / EPA)

Rovatok