Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy kormánygépet a líbiai hadúr csapatai Tripolinál

2019. május 7., kedd 17:41 | aznap frissítve

Lelőttek egy kormányzati repülőgépet Líbiában a fővárostól, Tripolitól délre, írja a Reuters. A támadást a kelet-líbiai hadúrhoz, Halífa Haftárhoz hűséges Líbai Nemzeti Hadsereg (LNA) követte el, és jelentette a hírügynökségnek, de tőlük független szemtanúk is megerősítették a hírt. 

Az LNA közölt egy képet is, amin elmondásuk szerint a kormányhű gép pilótája látható vérző fejjel, amint orvosi ellátást kap. A nemzetközileg elismert líbiai kormány szóvivője egyelőre nem kommentálta az értesülést.

#Breaking: Finally, the #Libya National Army (#LNA) managed to shoot-down the last flying Mirage F.1ED of #GNA Air Force capturing its mercenary pilot at #Tripoli minutes ago! pic.twitter.com/CPEjlS4aYK

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) 2019. május 7.

Április elején indított offenzívát a Haftár vezette LNA a líbiai kormány ellen, és bár csapataikat a kormányhű erők Tripoli külvárosainál megállították, a harc folyamatos. Pár hete egy feltételezhetően Haftárhoz köthető milícia lövöldözött egy zárt menekülttáborban, hétfőn pedig a muszlim böjti hónap, a ramadán kezdetén arra utasította katonáit a tábornok, hogy foglalják el a fővárost, Tripolit.

A líbiai fővárostól 80 km-re fekvő Gharyan lakosai a Reutersnek elmondták, először egy repülő zaját hallották, majd azt, hogy tüzet nyitnak a gépre, végül egy robbanást, ahogy találatot kapott. Az egyik szemtanú szerint a közeli Al-Híra városánál lőtték ki a gépet, majd a pilótát az LNA csapatai fogták el.

Moammer el-Kadhafi 2011-es bukása és meggyilkolása óta az ország minél nagyobb területeinek ellenőrzéséért rivális fegyveres csoportok harcolnak egymással. Bár Tripoliban felállt egy nemzetközileg elismert és az ENSZ által támogatott kormány, az ország területének 80 százalékát Halífa Haftár és csapatai ellenőrzik.

Rovatok