Index Vakbarát Hírportál

A pápa kötelezővé teszi a papoknak, hogy jelentsék a szexuális visszaéléseket

2019. május 9., csütörtök 17:54

Minden római katolikus pap és apáca kötelessége jelenteni, ha szexuális visszaéléseket vagy ezek eltussolására utaló lépéseket tapasztal - áll a Ferenc pápa által csütörtökön kiadott nagy jelentőségű egyházi törvényben, amelyről az MTI számolt be.

A 19 cikkelyből álló törvény - amely az egyházfő saját kezdeményese alapján (motu proprio) született és "Ti vagytok a világ világossága" címmel jelent meg - egyaránt vonatkozik a gyerekek és a felnőttek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket.

A dokumentum világszerte kötelezi az összes egyházmegyét arra, hogy hozzon létre átlátható, mindenki számára könnyen elérhető jelentéstételi rendszert.

A csütörtökön kiadott törvény a második az ilyen témájú pápai dokumentumok azóta, hogy a katolikus egyházfő februárban a püspöki karok elnökeivel tanácskozást folytatott a kiskorúak védelméről. Ferenc pápa korábban többször leszögezte: elkötelezett abban, hogy megszabadítsa az egyházat ezektől bűnöktől, erkölcsileg bármilyen árat is kell fizetni érte, és bármekkora szenvedéssel is jár.

Rovatok