Index Vakbarát Hírportál

Autóstul vették őrizetbe Guaidó helyettesét

2019. május 9., csütörtök 07:27

Őrizetbe vették a venezuelai ellenzék vezető, Juan Guaidó parlamenti elnökhelyettesét – írta a BBC. Edgar Zambranót a titkosszolgálat emberei fogták el és börtönözték be. Ez volt az ellenzék prominens alakjai ellen az első nagyobb akciója a Nyugat által illegitimnek tartott elnöknek, Nicolás Madurónak azóta, hogy az ellenzék a rezsim végórájáról beszélt, és arról, hogy a hadsereg egy része már átállt az ötven ország – köztük az Egyesült Államok és EU tagjai – által ideiglenes elnöknek tekintett Guaidóhoz.

Ez azonban nem vezetett a hatalmat Hugo Cháveztől megöröklő, tavaly vitatható választáson elnöki posztját megőrző Maduro hatalmának végéhez. Guaidó szerint a kritikus pillanatban sokan nem álltak át azok közül, akik erre ígéretet tettek.

Zambrano letartóztatásának különös körülménye volt, hogy az ellenzéki többségű parlament alelnökét nem emelték ki az autójából, hanem a kocsijával együtt szállították el és vitték a rendszer szimbólumává vált El Helicoide épületébe.

A vád ellene és hat képviselő ellen egy katonai puccs előkészítése, ennek alapján a legfelsőbb bíróság adott felhatalmazást a letartóztatásra. 

Rovatok