Index Vakbarát Hírportál

Juan Guaidó: Eljött Maduro megbuktatásának ideje

2019. április 30., kedd 13:43 | aznap frissítve

Cikkünk frissül a fejleményekkel.

Elkezdődött Nicolás Maduro „hatalombitorló" venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza, jelentette ki Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető kedden. A magát egy januári tüntetésen ideiglenes elnöknek kikiáltó Guaidó, az ellenzéki többségű törvényhozás elnöke azt mondta, hogy a hadsereg egy része már átállt, és utcára szólította az embereket.

A kormány viszont puccskísérlettel vádolta Guaidót, és azt állította, hogy csak „áruló katonák" egy kis csoportjáról van szó, a hadsereg pedig kitart Maduro mellett. Azonban a kormány is utcára szólította támogatóit, akiktől azt kérte, hogy vegyék körbe az elnöki palotát. Az AFP szerint a venezuelai hadsereg egyik vezetője vérfürdő lehetőségére figyelmeztetett.

Guaidóék a caracasi La Carlota légi bázison voltak. A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk szerint a Guaidót kísérő, főleg fiatal katonai egyenruhások egy ponton tűzpárbajba keveredtek Maduróhoz hű katonákkal a bázisnál. Azonban sérültekről nem érkeztek hírek.

Guaidó támogatói a caracasi bázisnál köveket dobáltak, a Maduróhoz hű biztonsági erők pedig könnygázt vetettek be ellenük. Az AP amerikai hírügynökség azt írja, hogy a La Carlota légi bázis felé vezető főúton is könnygázt vetettek be. A CNN helyszíni tudósítói szerint lövéseket is hallani lehetett.

Az NBC News arról is kirakott egy videót, ahogy két katonai jármű a köveket dobáló tüntetők közé hajt, többen is a földre esnek:

Videón beszélt Guaidó

Guaidó egy videót töltött fel a Twitterre, amiben felszólította a venezuelai népet és az ország hadseregét, hogy csatlakozzanak hozzá.

A néhány perces felvételen Guaidó társaságában – több katonai egyenruhás férfi mellett – feltűnik Leopoldo López, az ellenzék egyik vezetője is, akinek egyébként házi őrizetben kéne lennie. Lópezt bűnösnek mondták ki erőszak szításában a 2014-es kormányellenes tüntetések alatt. López most azt mondta, hogy a hadsereg szabadította ki, és ő is arra szólította fel az embereket, hogy vonuljanak az utcára.

Guaidó azt is mondta, hogy nemsokára találkozni fog a hadsereg legfontosabb egységeivel,

és elindítják „a szabadság hadműveletet".

„A nemzeti hadsereg meghozta a helyes döntést, és számít a venezuelai nép támogatására", jelentette ki. Később Guaidó a CNN Españolnak azt állította, hogy a katonák már nem támogatják Madurót.

A BBC szerint azonban egyelőre bizonytalan, hogy mennyi katona állt át. Az ellenzéket támogató katonák közül sokan kék szalagokat kötöttek a karjukra, vagy a szájuk elé, hogy ezzel is kifejezzék hűségüket Guaidó felé.

Az ellenzék már korábban tömegtüntetéseket jelentett be szerdára, és Guaidó arról beszélt, hogy szerinte ez lesz az ország történelmének valaha volt legnagyobb megmozdulása.

Guaidó a katonai bázis előtt később azt mondta, hogy szerinte a venezuelaiak többsége őt támogatja. „Itt fogunk együtt állni, és arra kérjük a hadsereget, hogy csatlakozzon" – jelentette ki. Arra kért mindenkit, hogy hívjon másokat is a tüntetésre.

A kormány szerint puccskísérletről van szó

Jorge Rodríguez venezuelai információs miniszter a felvételre reagálva azt mondta, hogy a kormánynak csupán „katonai árulók kis csoportjával" van dolga, akik puccsot akarnak végrehajtani. Azt is sietett bejelenteni, hogy az ország hadserege „szilárdan védelmezi az alkotmányt és a törvényes hatóságokat".

Maduro pedig a Twitteren írta ki, hogy találkozott a védelmi testületek vezetőivel, és „teljes hűségükről" biztosították.

Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke pedig arra szólította fel a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót „a jobboldali összeesküvéstől".

A venezuelai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Kolumbia áll az új puccskísérlet mögött. A venezuelai vezetés korábban is azzal vádolta az ellenzéket, hogy puccsot kísérelnek meg, ami mögött „imperialista hatalmak állnak."

A világ figyel

Donald Trump amerikai elnököt is tájékoztatták a fejleményekről. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy teljes mértékben támogatják a venezuelai nép szabadság iránti vágyát.

Iván Duque kolumbiai elnök felszólította a venezuelai hadsereget, hogy támogassák Guaidót. Jair Bolsonaro brazil elnök is támogatásáról biztosította Guaidót.

A spanyol kormány szóvivője azt mondta, hogy elleneznek bármilyen vérontást. „Spanyolország nem támogat semmilyen katonai puccsot" – mondták, a venezuelai válság békés megoldását sürgetve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is átbeszélte a helyzetet a biztonsági tanácsával. Több mint száz orosz katona is Venezuelában van, azonban a caracasi nagykövetség jelezte a RIA-Novosztyinak, hogy nem fognak beavatkozni.

A török külügyminiszter aggodalmát fejezte ki, amiért „megpróbálják megdönteni az alkotmányos rendet." Azt írta, hogy párbeszéd útján kell megoldani a problémákat. Kuba is kiállt Maduro mellett.

António Guterres ENSZ-főtitkár szorosan és aggodalommal követi az eseményeket, jelezte szóvivője. Az ENSZ azt kérte, hogy mindenki tartózkodjon az erőszaktól.

Szintet lépett a válság

A dél-amerikai országban idén januárban súlyosbodott az addigi belpolitikai válság, miután Guaidó, a venezuelai nemzetgyűlés házelnöke nem ismerte el a januárban újraválasztott Nicolás Maduro elnökségét, és magát nyilvánította Venezuela ideiglenes államfőjének.

Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven ország – köztük számos európai és latin-amerikai állam – elismerte ideiglenes elnöknek, ám az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is az Oroszország, Kína, Törökország és Kuba támogatását élvező Maduro mellett állt. Maga Maduro Guaidót az Egyesült Államok bábjának nevezte, és elrendelte több társának a letartóztatását is.

Venezuelát a politikai mellett társadalmi krízis és súlyos gazdasági válság is sújtja, amely hiperinflációban, az ellátórendszerek összeomlásában, a gáz- és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás ingadozásában nyilvánul meg. (MTI, CNN)

Rovatok