Index Vakbarát Hírportál

Orosz külügyminiszter: Itt az ideje, hogy együtt dolgozzunk az Egyesült Államokkal

2019. május 14., kedd 16:41

Másodszorra találkozott egymással az orosz és az amerikai külügyminiszter, ezúttal Szocsiban.

A Reuters írja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezen a találkozón azt mondta,

itt az ideje, hogy Oroszország és az Egyesült Államok működőképesen elkezdjenek együtt dolgozni.

Lavrov szerint a két ország kapcsolata eddig felvetett kérdéseket, de reménykedik egy konstruktív beszélgetésben. Pompeo is, mert szerinte a viszony rendezése "mindkét nép érdekét szolgálja majd".

Pompeo szerint a két országnak néhány témában ugyanazok az érdekei, ilyen a terrorellenes küzdelem, a fegyverzetcsökkentés, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása és a regionális konfliktusok rendezése. Azt is mondta, Washington azon dolgozik, hogy más országokat is bevonjon a nukleáris leszerelési megállapodásokba, írja az MTI.

Pompeo a tárgyalások során leszögezte, hogy elfogadhatatlan az újabb orosz beavatkozás az amerikai belügyekbe. Lavrov erre újra megalapozatlannak nevezte a Moszkvával szemben megfogalmazott vádat.

Május hetedikén Finnországban találkozott a két külügyminiszter, akkor Lavrov azt mondta, hogy a konstruktív légkörű megbeszélésen a regionális kérdések megvitatása mellett apró előrelépéseket sikerült elérni a stratégiai nukleáris stabilitás kérdésében is. Azt is mondta, biztos abban, hogy Putyin és Trump a tavalyi helsinki csúcsot követően ismét találkozni fog, írja az MTI.

Pompeo akkor úgy nyilatkozott, a két országnak néha mások az érdekeik, de szándékukban áll, hogy megpróbáljanak új utakat találni, ahol valódi fejlődést tudnak elérni olyan területeken, ahol "egymást fedő érdekeik vannak, bármilyen csekélyek is azok".

Trump és Putyin május 3-án folytatott csaknem másfél órás telefonbeszélgetést. A Fehér Ház szerint a két elnök egyebek mellett megvitatta a venezuelai helyzetet, a kelet-ukrajnai konfliktust és Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének ügyét, valamint egy lehetséges új nukleáris egyezményről is egyeztettek. A Kreml gyakorlatiasnak és konstruktívnak minősítette az amerikai fél által kezdeményezett kapcsolatfelvételt.

Putyin és Trump ezt megelőzően legutóbb december elején, a G20-csoport Buenos Aires-i találkozóján beszélt egymással. Telefonon a két elnök tavaly március 20-án folytatott eszmecserét, a Kreml tájékoztatása szerint a kétoldalú viszonyt terhelő problémák megoldásáról.

Putyin is bízik a rendezésben

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jó viszony helyreállításába vetett reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedd este Szocsiban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

Putyin elmondta, hogy amikor néhány napja telefonon tárgyalt Donald Trumppal, az a benyomása támadt, hogy az amerikai elnök kész helyreállítani a kétoldalú viszonyt és megoldani a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. Moszkva kész a kapcsolatok teljes körű helyreállítására és kifejezte reményét, hogy ennek létrejönnek a feltételei.

Elmondta, hogy Robert Mueller amerikai különleges ügyész "objektív" vizsgálata megerősítette:  nem történt összeesküvés az Egyesült Államok jelenlegi kormányzata és Oroszország között a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. 

Rovatok