Index Vakbarát Hírportál

Az első exit pollok az ellenzék győzelmét jósolták, aztán újrázott a kormánykoalíció

2019. május 18., szombat 16:48

A Scott Morrison miniszterelnök vezette liberális-nemzeti pártszövetség (NLP) nyerte az ausztráliai parlamenti választásokat szombaton. Ezt sokan meglepetésként értékelik, mivel az első exit pollok is az ellenzéki szociáldemokrata Munkáspárt (ALP) győzelmét jósolták.

Az ABC szerint a szavazatok 67 százalékát számolták össze, ez alapján a liberális-nemzeti koalíció 74 képviselői helyet szerezne, míg a Munkáspárt 65-öt, ezen kívül hat független lehetne még tagja a parlamentnek. A többséghez 76 képviselői hely szükséges, ezért az még nem dőlt el, hogy a liberális-nemzeti koalíciónak kisebbségben kellene-e kormányoznia.

Bill Shorten, a Munkáspárt vezetője már felhívta Scott Morrison miniszterelnököt, és elismerte vereségét. Azt is bejelentette, hogy közel hat év után lemond pártja éléről.

2007 óta egyetlen kormányfő sem tudta kitölteni hivatali idejét Ausztráliában, ahol a szavazásra jogosult 17 millió állampolgárnak törvény szerint kötelező részt vennie a háromévente megrendezett választásokon. Mivel pedig kötelező a szavazás, így mindenkihez el kell juttatni a mozgó urnát. De tényleg mindenkihez.

A 36 napos választási kampány fő témái az éghajlatváltozás, a gazdaság helyzete és a migráció voltak. Morrison a stabilitással és a jobb gazdaságirányítással kampányolt, míg Shorten intézkedéseket ígért az éghajlatváltozás ellen.

Szombaton nemcsak a képviselőház egészét, hanem a 76 fős szenátus 40 tagját is megválasztották, írja az MTI.

Rovatok