Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy nem egyedül dolgoztak a Szkripal-ügy gyanúsítottjai

2019. május 19., vasárnap 20:35

A Szergej és Julija Szripal megmérgezésével vádolt két orosz férfi egy titokzatos telefonhívást kapott a támadás napján, ami felveti annak lehetőségét, hogy a támadásban nem csak a két férfi vett részt – írja a Guardian

A nyomozók most annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a telefonhívás egy jel volt arra, hogy az akciót sikeresen végrehajtották a támadók. Ez önmagában ugyan nem bizonyít semmit, de a nyomozók szerint más nyomok is utalnak arra, hogy a két gyanúsított nem egyedül dolgozott.

2018 márciusában egy angol kisvárosban, Salisburyben egy padon a lányával együtt rosszul lett egy volt orosz ügynök, Szergej Szkripal, aki kettős ügynökként a briteknek is dolgozott a '90-es, 2000-es években, és aki egyben kettős állampolgár is.

Néhány napon belül kiderült, hogy az oroszok által kifejlesztett novicsok idegmérget permetezte valaki a kilincsükre. Az ügyből óriási diplomáciai botrány lett, mivel a britek meg vannak róla győződve, hogy az oroszok állnak a támadás mögött. 

Szeptember 5-én sikerült beazonosítani a két orosz férfit, akik ipari és egyéb kamerák tanúsága szerint március 2-án érkeztek meg a londoni Gatwick repülőtérre. Harmadikán felderítették Salisburyt, majd visszatértek Londonba. Negyedikén, a mérgezés napján szintén Salisburyben jártak, majd visszatértek londoni szállodájukba. Itt kapták a rejtélyes telefonhívást, ami után egyből a reptérre mentek, és még aznap este visszarepültek Moszkvába.

Feltételezések szerint ez a telefonhívás jelezte, hogy indulhatnak, mert az akció sikeres volt. Ezt a repülőjegy-foglalás időpontja is megerősíti. 

A telefonálót azonban még nem sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak, ahogyan azt sem tudják, hogyan találhatott egy férfi négy hónappal a támadás után novicsoktartalmú üvegcsét Salisburyben, ami később a barátnője halálát okozta.  

Rovatok