Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij beiktatása után azonnal lemondott az ukrán kormányfő

2019. május 20., hétfő 17:25 | aznap frissítve

Hétfőn bejelentette lemondását Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő, aki Volodimir Zelenszkij államfő hétfői beiktatására reagált ezzel. Hrojszman kormányfő az államfővel való nézeteltérésével indokolta döntését.

„A szerdai minisztertanácsi ülés után döntöttem úgy, hogy lemondok” – idézte az MTI az újságírók elé álló Hrojszmant.

A kormányfő előtt hétfőn szintén távozását jelezte Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is. Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondásukra szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.

Zelenszkij a beiktatása után azonnal feloszlatta az ukrán parlamentet, illetve távozásra szólította fel a minisztereket, annak ellenére, hogy a törvény értelmében a kormány csak a parlamenti választások után köteles lemondani.

A 41 éves, korábban minden politikai gyakorlatot nélkülöző színész-humorista Zelenszkij hétfő délelőtt tette a hivatali esküt.

Rovatok