Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmussal vádolták meg az új-zélandi lövöldözőt

2019. május 21., kedd 08:39

Terrorcselekmény elkövetésével vádolta meg az új-zélandi rendőrség Brenton Tarrantot, aki március 15-én 51 embert lőtt agyon félautomata fegyverekkel az Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch két mecseténél a pénteki ima idején.

A szélsőjobboldali nézeteket valló embert 51 rendbeli gyilkossággal és 40 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják. Egy áldozat nem a helyszínen, hanem később a kórházban halt meg. A gyanúsítottnak legközelebb júniusban kell megjelennie a bíróság előtt. 

A 28 éves ausztrál férfinél április elején pszichiátriai vizsgálatot rendeltek el, amelynek célja megállapítani, hogy pszichiátriai állapota lehetővé teszi-e a felelősségre vonását. Brenton Tarrant az első tárgyaláson bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást a fehér felsőbbrendűséget hirdető meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette.

Új-Zélandon a súlyos terrorcselekmény után szigorították a fegyvertörvényt, amely betiltott minden olyan fegyvert, mint amilyenekkel a két christchurchi mecsetben gyilkoltak, továbbá kötelezte az állampolgárokat a betiltott fegyverek leadására. A kormány tervei szerint júniusban egy új törvénymódosítás is lesz, ami a fegyvertartást érintené.

Rovatok