Index Vakbarát Hírportál

Sem a pufajka, sem a Nobel-díj nem menthet fel a pedofília bűne alól!

2019. május 21., kedd 15:41

Egy különbizottság felállítását jelentette be kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, ami

a különféle társadalmi közegekben előforduló pedofília eseteit vizsgálja majd.

A keddi kormányülésen hozott döntést bejelentő sajtóértekezleten azért kiderült, hogy a jobboldali populista kormány egy kalap akarja venni a pedofil eseteket a legutóbbi időkig gondosan eltitkoló katolikus egyházat olyan szektorokkal, melynek dolgozói "munkájuk során kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel", például a művészi, a pedagógus körökkel.

A lengyel kormányfő mindenesetre retorikai lángpallost suhogtatva támadta a pedofíliát, mely Lengyelországban egy megrázó dokumentumfilm révén vált a politikai-társadalmi viták legforróbb témájává:

A pedofília sajnos különféle közegekben fordul elő, és valóban izzó vassal kell ezt kiégetni. (...) Sem az egyenruha, sem a papi gallér, sem az orvosi köpeny, sem a pufajka, sem a Nobel-díj nem menthetnek fel senkit a felelősség alól.

A lengyel miniszterelnök szerint a bizottságba az ellenzék képviselőit is meghívják.

A lengyel alsóház múlt héten jóváhagyta a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását. A szavazást a fő ellenzéki frakció, a Polgári Platform-Polgári Koalíció, valamint a szintén ellenzéki balliberális Modern bojkottálta, mivel a konkrétan a papi pedofíliára koncentráló világi bizottság felállítása helyett végrehajtott pótcselekvésnek tartotta.

Lengyel rendőrségi statisztikák szerint a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai, az esetek többségében alacsony képzettségű személyek. Patryk Jaki lengyel igazságügyi miniszterhelyettes által múlt héten közzétett adatok szerint a jelenleg a pedofília miatt börtönbüntetést töltő 877 személy között két pap és egy szerzetes van.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a Gazeta Polska lengyel konzervatív hetilapnak adott, kedden megjelent interjúban az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekről elmondta: az egyház e téren sok hibát követett el, mindazonáltal "az egyes papok által elkövetett bűntettek legszigorúbb megítélése mellett szem előtt kell tartani, hogy csak marginális jelenségről van szó", amelyet viszont - amint Kaczynski aláhúzta - határozottan orvosolni kell.

(MTI)

Rovatok