Index Vakbarát Hírportál

Eltévedt ukrán katonákat fogtak el az oroszok a Donyec-medencében

2019. május 22., szerda 20:20

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint nyolc ukrán katonát fogtak el szerdán oroszpárti szeparatisták a Donyec-medencében, épp egy nappal azután, hogy Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök bejelentette, hogy népszavazást tartana az oroszokkal való békekötésről – írja a Newsweek.

A jelenlegi információk alapján az ukrán katonák egy teherautóval haladtak Novotroits'ke közelében, mikor véletlenül letértek az eltervezett útjukról, és áttértek az oroszok által birtokolt krími területre. Itt aztán azonnal el is fogták őket az oroszpárti szeparatisták, ennél többet azonban egyelőre nem tudni róluk. Az ukránok vizsgálatot rendeltek el az ügyben, és mindent megtesznek, hogy visszajuttassák a katonákat Ukrajnába.

A két napja hivatalba került Zelenszkij beiktatásakor azt mondta, hogy elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében, a békéért pedig kész kockára tenni az elnökségét is, az ilyen incidensek alapján azonban ez nem lesz egyszerű feladat.

A béke mellett egyébként nemcsak ő kardoskodik, kedd este derült ki, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár "gesztusokat" kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

Rovatok