Index Vakbarát Hírportál

Japán segítene megoldani Trumpnak az iráni helyzetet

2019. május 27., hétfő 08:43 | aznap frissítve

Az elmúlt napokban több helyről is olyan hírek érkeztek, hogy Abe Sinzó japán kormányfő júniusban Teheránba látogatna, hogy párbeszédet folytasson Hasszán Rohani iráni elnökkel. A négynapos japán látogatáson tartózkodó Donald Trump amerikai elnök erre reagálva hétfőn arról beszélt, hogy támogatná Sinzót abban, hogy mediátorként lépjen fel az Egyesült Államok és Irán között – írja a Guardian.

Tudom, hogy a miniszterelnök és Japán rendkívül jó viszonyt ápolnak Iránnal, úgyhogy meglátjuk, mi lesz ebből. Úgy gondolom, hogy Irán szeretne beszélgetni, és ha ők szeretnének, akkor mi is. Meglátjuk, mi történik majd, de az biztos, hogy senki nem akar szörnyűségeket látni, legkevésbé én.

– jelentette ki Trump meglehetősen optimistán, Irán ugyanis eddig mindig azt kommunikálta, hogy esze ágában sincs beszélni az amerikai vezetéssel.

Május 20-án az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió idézte az iráni elnököt, aki elmondta, az Egyesült Államok legalább tíz alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat Iránnal, de szerinte a jelenlegi körülmények nem kedveznek egy ilyen párbeszéd megindulásának. Mint mondta, Irán ellenáll a nyomásnak, és nem áll rá a tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, amelyeket az erőszakkal próbál a perzsa államra rákényszeríteni.

A CNN hétfőn arról is írt, hogy Trump talán minden eddiginél meghatározóbb kijelentést tett az iráni helyzettel kapcsolatban, azt mondta ugyanis, hogy

nem akarják elűzni a jelenlegi iráni vezetést, mert ezzel is nagy jövő áll az ország előtt, egyszerűen csak a nukleáris arzenál leépítését akarják elérni.

A dolog azért is érdekes, mert Trump éppen vasárnap hirdetett nemzeti szükségállapotot az Iránnal való feszült viszonyra hivatkozva. Ezzel a demokraták szerint egyébként valójában az volt a célja, hogy a kongresszust megkerülve adhasson el fegyvereket az Irán legnagyobb regionális vetélytársának számító Szaúd-Arábiának. 

Trump a látogatáson emellett szót ejtett Észak-Koreáról is – ezzel kapcsolatban elmondta, hogy úgy érzi, hamarosan jó dolgok fognak történni az országgal kapcsolatban –, golfozott Abe Sinzóval, szumómeccsre is ellátogatott, és ő lett az első külföldi vezető, aki találkozott a május elsején trónra lépő Naruhito császárral.

Az Egyesült Államok és Irán viszonya azóta mérgesedett el, hogy Trump tavaly májusban felmondta az iráni atomalkut. Azóta folyamatos az üzengetés a két ország között, Trump legutóbb egy hete fenyegette meg Iránt, május elején pedig újabb szankciókat vezetett be ellenük, majd a térségbe küldött egy repülőgép-hordozót.

Rovatok