Index Vakbarát Hírportál

Különleges ügyész: Donald Trump nem ártatlan

2019. május 29., szerda 17:31

A Trump-kampány Oroszországgal való kapcsolatait, illetve az elnök ezen nyomozás elfojtására tett erőfeszítéseit vizsgáló volt különleges ügyész jelentése szűnni nem akaró politikai viták alapanyaga az Egyesült Államokban. Az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó nyomozás megállapításai ugyanis márciusban csak az illetékes miniszter – rendkívül torzító - összefoglalójában láttak napvilágot, majd pár héttel később nyilvánosságra hozták a jelentés szerkesztett, de így is 400 oldalra rúgó változatát. A vizsgálat két fő megállapítása, hogy

  1. Trump elnökválasztásra alakított kampánycsapata tudta, hogy az orosz hekkerek és Moszkvából koordinált trollok tevékenysége őket segíti. A jelentés szerint ugyanakkor a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem állítható, hogy a kampánycsapat – a szórványos találkozók ellenére - együttműködött vagy egyeztetett volna az orosz kormánnyal.
  2. Trump aktívan próbálta megtorpedózni a kampányát érintő vizsgálatokat, és ezen törekvései csak azért nem merítik ki az „igazságszolgáltatás akadályozása” bűncselekményét, mert William Barr igazságügyi miniszter sokat vitatott jogértelmezése szerint az elnököt nem lehet ilyesmivel vádolni.

Mueller kiállt és elmondta: Trump nem ártatlan

A jelentés nyilvánosságra kerülése óta a Kongresszus demokrata párti tagjai többször is megpróbálták meghallgatni Muellert és Barrt, de a különleges ügyész - akinek nem tetszett, hogy felettese félremagyarázta megállapításait -  inkább magyar idő szerint szerda délután egy rövid tájékoztatót tartott az Igazságügyi Minisztériumban. Beszédjének ezek voltak a lényeges elemei:

Ha meggyőződtünk volna arról, hogy az elnök nem követett el bűncselekményt, akkor ezt ki is mondtuk volna.

A rövid tájékoztató végén Robert Mueller nem válaszolt újságírói kérdésekre és levonult a pulpitusról.  A 74 éves jogász bezárja irodáját, távozik az igazságügyi minisztériumból, és visszavonul a magánéletbe.

A kongresszusi demokraták Mueller nyilatkozata után azonnali lépéseket lengettek be, mondván, a különleges ügyész megerősítette: 

Nem a bizonyítékok, hanem a szükséges jogkör hiánya miatt nem emelt vádat Trump ellen.

A tájékoztatót a Fehér Házból követő Donald Trump ellenben azt tweetelte, hogy "Semmi különbség a Mueller-jelentéshez képest", és "Az ügy lezárva. Köszönöm."

(Borítókép: Robert Mueller beszél a Washingtoni Igazságügyi Minisztériumban 2019. május 29-én. Fotó: Jim Bourg / Reuters)

Rovatok