Index Vakbarát Hírportál

Ausztriának is női kancellárja lesz - egy időre

2019. május 30., csütörtök 15:32 | aznap frissítve

Brigitte Bierlein, az osztrák alkotmánybíróság elnöke lesz Ausztria átmeneti kancellárja a szeptemberi előrehozott választásokig, jelentette be Alexander van der Bellen szövetségi elnök. 

Mint megírtuk, Heinz-Christian Strache alkancellár Ibiza-botránya után előbb a kormánykoalíció esett szét, majd az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) és a koalícióból kilépő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg Sebastian Kurz néppárti kancellárt. 

Az osztrák szövetségi elnök szeptemberre tűzte ki az előrehozott választásokat. Addig olyan átmeneti, szakértői kormányt kell kinevezni, amely bírja a parlamenti többség támogatását. A szövetségi elnök konzultált a pártok vezetőivel, és megkapta a támogatást Bierlein megbízásához.

Brigitte Bierlein 2003-ban lett az osztrák szövetségi alkotmánybíróság alelnöke, 2018-tól pedig az elnöke. Ha csak rövid időre is, most a 69 esztendős bíró lesz Ausztria első női kancellárja. Angela Merkel után így a világon másodikként neki jár a német nyelvben is új kifejezésnek számító, Bundeskanzlerin cím. 

Bierlein első beszédében azt mondta:  Clemens Jabloner jogászprofesszort, az alkotmánybíróság korábbi elnökét jelöli alkancellárnak és igazságügyi miniszternek, Alexander Schallenberg jogászt és diplomatát pedig külügyi- és Európa-ügyi miniszternek. Schallenberg 2017-ben a Kurz-kormány megalapítása idején az Osztrák Néppárt képviseletében tárgyalt egy albizottságban az osztrák külpolitika irányvonaláról.  

Rovatok