Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban felkutatják az egyházi szexuális bántalmazások áldozatait

2019. június 3., hétfő 22:54

Felhívásban keresi a francia katolikus egyház a szexuális visszaélések áldozatait, e-mailben, levélben vagy telefonon is lehet jelentkezni, mondta Jean-Marc Sauvé, aki azt a bizottságot vezeti, amely az egyházi emberek elmúlt hetven évben elkövetett szexuális visszaéléseit vizsgálja. 

Az MTI azt írja, azután döntöttek a CIASE rövidítésű független bizottság felállításáról, hogy 2016-ban több egyházi vezető ellen is rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt Lyonban. Köztük volt Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek is, akit azóta első fokon elítéltek. 

A bizottság arra kéri első körben az áldozatokat és a tanúkat, hogy jelentkezzen a bizottságánál, ahol szakemberek fogadják a bántalmazott emberek hívásait. A jelentkezőknek ezután név nélkül ki kell tölteni egy kérdőívet, amit a kutatók kielemeznek, majd meghallgatják az erre önként vállalkozó áldozatokat. 

A meghallgatás során azt vizsgálják a bizottság elnökének elmondása szerint, hogy

A CIASE összesíti azokat az egyházi nyilvántartásokat is, amelyekben dokumentálták a szexuális bántalmazási ügyeket, valamint az igazságügyi levéltárak és az sajtóarchívumok anyagait is átnézik. A testület 2020 végére készíti el jelentést.

Az elmúlt évek egyházi bántalmazási botrányai után Ferenc pápa májusban egyházi törvényben kötelezte a papokat és apácákat, hogy jelentsék, ha szexuális visszaéléseket vagy ezek eltitkolását tapasztalják. 

Rovatok