Index Vakbarát Hírportál

Hulladékégetőt terveznek a szlovén-magyar határra, a polgármesterek tiltakoznak

2019. június 3., hétfő 17:09

Szemétégetőt terveznek építeni a szlovéniai Saloviciben. A Vaol riportja szerint hatalmas felzúdulás fogadta a beruházás tervét Őriszentpéter és Szentgotthárd környékén. Előbbi polgármestere, Őr Zoltán levelet írt a szlovén település polgármesterének, melyben figyelmezteti a tervezett szemétégető egészségügyi kockázataira, környezeti hatásaira és imázsromboló erejére, ami komoly gazdasági veszteségeket okozhat a turisztikailag felkapott Őrségi Nemzeti Parknak.

Az őriszentpéteri polgármester arra kérte szlovén kollégáját, hogy gondolja újra, és vesse el az ötletet.

A Vas megyében rendszeresen megjelenő LMP-s Ungár Péter Nagy István, agrárminisztert kérdezte a hulladékégető terveiről, aki ma válaszolt az országgyűlési képviselő levelére. Azt írja, már az első sajtóhír megjelenésekor megkereste a szlovén környezetvédelmi minisztert, hogy bővebb információkat kapjon a beruházással kapcsolatban. 

Mivel a szemétégető környezeti hatása érintené Magyarországot, Nagy a finnországi Espooban megkötött nemzetközi egyezményre hivatkozva azt kérte a szlovén környezetvédelmi minisztertől, hogy:

AZ AGRÁRMINISZTER LEVELÉBEN KIJELENTI, A SZEMÉTÉGETŐ ÉPÍTÉSE ADDIG NEM KEZDŐDHET EL, AMEDDIG MINDEZEK AZ EGYEZTETÉSEK NEM TÖRTÉNNEK MEG.

A Vas megyei hírportál megkereste Salovici polgármesterét, Iztok Farteket, aki azt válaszolta,  a hulladékégető csak teljes társadalmi és környezetvédelmi elfogadottság esetén épülhet meg, a vitákon és döntéseknél pedig ő is ott akar lenni.

Konkrétumokról egyelőre még ő se tudott beszámolni, de úgy tűnik, a szlovén polgármester se fogadta túl jól a beruházás hírét.  "Az én stratégiám és elképzelésem a község fejlesztésével kapcsolatban más területeken alapul, és a hulladékégető építése semmiképp sem egyezik a céljaimmal, gondolkodásommal és meggyőződésemmel" - mondta.

Néhány éve az osztrák határ mellett terveztek hulladékégetőt építeni, akkor szintén nagy felháborodás övezte a beruházást. 486 fellebbezés érkezett az osztrák környezetvédelmi hatósághoz, 345 Magyarországról, amely hatására végül megsemmisítették a hulladékégető építési engedélyét. 

Rovatok