Index Vakbarát Hírportál

Egyre szennyezettebb és melegebb a világ teteje

2019. június 4., kedd 17:46 | aznap frissítve

Két hete jelentették be, hogy Nepál a Mount Everest csúcsán kialakult dugó (és az emiatt bekövetkező tragédiák) miatt új szabályok bevezetését fontolgatja, azaz a hatóságok megválogatnák, kik kapnak engedélyt arra, hogy mászhassanak a világ legmagasabb hegyén. A Mount Everest két ország határán áll: míg Nepál eddig mindenkinek (idén 800 mászónak) megadta az engedélyt, Kína eddig is szigorúbb volt, ők csak 300 engedélyt adtak ki.

A világ legmagasabb pontját és környékét a nagy tömeg mellett a környezetszennyezés és a globális felmelegedés is veszélyezteti. A térségbeli gleccserek például olyan riasztó ütemben olvadnak, hogy a jövőben még veszélyesebb lesz a világ legmagasabb hegycsúcsainak megmászása – közölte egy amerikai tudós, aki társaival együtt heteken át kutatta a hó és a gleccserek állapotát az Everest térségében.

John All, a Western Washington Egyetem professzora elmondta, hogy sok szennyezőanyagot találtak mélyen a hóba beleivódva, és meglepődtek a hó sötét színén, amikor felásták és átszitálták. A hó burkot képez a kis szennyrészecskék körül, csapdába ejtve és a mélyebb rétegekbe szállítva azokat. John All és csapata a Mount Everesten és a környező csúcsokon vizsgálta a hó tisztaságát heteken át, a hegyek lábánál pedig a növényeket elemezték. 

Az emelkedő hőmérséklet nagyon gyorsan megolvasztja a havat és a gleccsereket a Mount Everesten, a gleccserek pedig drámaian húzódnak vissza a globális felmelegedés következtében. Mivel zsugorodnak, a jégmezők a jövőben egyre veszélyesebbek lesznek a hegymászók számára. Az amerikai kutatócsoport meg akarta mászni az Everestet és testvércsúcsát, a 8516 méteres Lhocét, de az Everesten kialakult dugó miatt kénytelenek voltak változtatni a terveiken.

Arról lemondtak, hogy feljussanak az Everest csúcsára, a Mount Everesten csak a két csúcs legmagasabban fekvő közös pontjáig, 8000 méterig jutottak fel, és csak az alacsonyabb testvércsúcsot mászták meg. John All szerint túl veszélyes lett volna hómintát gyűjteni a lassan mozgó tömegben. A tudósok hasonló kutatást végeztek 2009-ben is, így volt mivel összevetni az idei adatokat, ennek alapján az elmúlt 10 év alatt sok minden megváltozott a hegyekben, és a gleccserek hosszú távú fennmaradását illetően ökológiailag minden rossz irányba változott. (MTI)

Rovatok