Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok 200 millió forinttal támogatná Kelet-Európa független sajtóját

2019. június 8., szombat 09:57

Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel pályázatot írt az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája - írt a Népszava. A programra június 24-ig lehet pályázni, összértéke 700 ezer dollár, azaz nagyjából 198 millió forint. 

Az állami háttérrel nem rendelkező, független sajtót segítő programra  Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni. A Népszava kérdésére az USA budapesti nagykövetsége közölte, hogy a pályázatról említést tett február 11-i budapesti látogatásakor Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

A lap felidézte, hogy az amerikai külügy két éve meghirdetett egy hasonló témájú pályázatot, azonban az akkor kifejezetten a magyarországi vidéki sajtót támogatta volna ugyanekkora összeggel. A magyar fél ezen eléggé felháborodott, és végül el tudták érni, hogy az USA visszavonja a pályázatot. A történet hátteréről itt írtunk bővebben. 

Borítókép: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 11-én. - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok