Index Vakbarát Hírportál

Románok és magyarok közösen tiltakoztak az uszítás ellen Kolozsváron

2019. június 9., vasárnap 22:53

Kolozsvári magyarok és románok százai tüntettek együtt szombat este a Mátyás-szobor előtt, békésen tiltakozva az úzvölgyi katonatemetőnél történt provokáció és erőszak ellen - írja a Maszol.ro.

A tüntetés résztvevői román és magyar nyelvű üzeneteket tartottak a magasba. „Szolidaritással a sovinizmus ellen”, „Haragban vagy a szomszédoddal? Egy politikus örül”, „Manipuláció és gyűlöletkeltés nélkül” - többek között ilyen feliratokat lehetett látni a tüntetők plakátjain.

Cornel Vîlcu kolozsvári egyetemi tanár, a tüntetés egyik szervezője szerint provokáció történt csütörtökön az úzvölgyi temetőnél, a provokáció pedig szerinte azoknak áll érdekében, akik el akarják terelni a figyelmet például arról, hogy az országban nem nem működik az igazságszolgáltatás, a tanügy, az egészségügy, nincsenek autópályák.

Vîlcu szerint a május 26-ai választás eredménye ráijesztett a hatalmon lévőkre, akik rádöbbentek arra, hogy a túléléshez botrányt kell kiprovokálniuk, meg kell bontaniuk az emberek szolidaritását. „Ezért előástak egy olyan ügyet, amely 1990 óta nem létezik, egymás ellen uszították az embereket. Így sikerült elterülniük a polgárok figyelmét az ország valós gondjairól” - mondta. Arra emlékeztett, hogy Kolozsváron évszázadok óta együtt élnek a románok és a magyarok nagyobb problémák nélkül, és azt mondta, román emberként bocsánatot kér a magyaroktól "mindazért, amit a legostobább nemzettársaim az úzvölgyi temetőnél elkövettek”. 

Szakáts István civil aktivista azt mondta, reméli, hogy az úzvölgyi incidenseket kiprovokáló intézmények vezetői nem kerülhetik majd el a felelősségre vonást. „Mindig az történik, hogy az intézmények keverik a szart, és végül a polgárok szívják meg. Ne éljük újra azt, hogy egymásra uszítják az embereket, és ők közben szépen kifarolnak az egészből” - mondta.

Ahogyan arról beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak az úzvölgyi első világháborús katonatemető köré, ahol a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki. Román csoportok érkeztek a hősök napja alkalmából a temetőhöz. Helyszíni beszámolók szerint szélsőséges románok a csendőrökkel dulakodtak, majd a székelykaput áttörve zászlórudakkal bántalmaztak magyarokat, aztán felavatták az emlékművet és parcellát.

A csendőrök később azt állították, nem történt erőszak -  írtuk  korábbi cikkünkben. A magyar kormány jegyzékben tiltakozott, és péntekre bekérette a román nagykövetet is, aki  nem tett eleget  a kérésnek, majd a román külügy azt  közölte , hogy a helyszínen magyarok szították a feszültséget. Áder János köztársasági elnök szombaton Csíksomlyón  azt mondta , hogy ami történt, az törvénysértő és mélységesen erkölcstelen.

Vasárnap a román védelmi miniszter bejelentette, hogy kezdeményezték, hogy a védelmi minisztérium átvegye  az úzvölgyi temető kezelését  a dormánfalvai önkormányzattól.  A román kormány közleménye szerint olyan megoldást keresnek,    amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható.

Rovatok