Index Vakbarát Hírportál

Országos sztrájkot hirdettek Szudánban a katonai diktatúra miatt

2019. június 10., hétfő 18:39

Országos sztrájk van Szudánban vasárnap óta - írja a BBC. Az emberek a katonai diktatúra ellen tiltakoznak egy héttel azután, hogy hatvanan életüket vesztették, mikor a katonai erők erőszakosan felszámolták a védelmi minisztérium előtti ülősztrájkot.

A sztrájk első napján négy ember vesztette életét, mikor a biztonsági erők éles lőszerrel és könnygázzal támadtak a fővárosban barikádokat építő tüntetőkre. A tiltakozás vezetői mindenkit arra kértek, hogy maradjanak otthon, mert a nyílt demonstrációk veszélyesek. 

A tiltakozók fő csoportja szerint az országos sztrájkhoz csatlakozott számos banki, reptéri dolgozót letartóztattak a katonai erők. A sztrájk élén álló Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szerint a biztonsági erők mindenkit meg akarnak félemlíteni, hogy az emberek újra munkába álljanak. 

Ez a civil ellenállási mozgalom vasárnap veszi kezdetét és nem ér véget addig, amíg egy civil kormány be nem jelenti hatalomra lépését a köztelevízióban. A békés ellenállás képes térdre kényszeríteni a világ legnagyobb fegyverarzenálját is.  

– nyilatkozta SPA. 

A hétfő csendesen telt a fővárosban, Kartúmban. A sztrájk ellenére néhány buszjárat újra elindult és egy-két üzlet is kinyitott, ám a legtöbb bank és áruház továbbra is zárva tart. 

Szudánban a katonaság áprilisban buktatta meg  Omar el-Besír diktátort.  többezres tüntető tömeg december óta követelte a lemondását az 1989 óta hatalmon lévő elnöknek.  A szudáni védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szükségállapotot hirdetett ki, és bejelentette, hogy  felfüggesztik az alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak majd.

A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom azonban nem tetszését fejezte ki a katonai diktatúrával, és civil ellenkormány felállítását kezdeményezték. Az SPA hétfőn bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket a  katonai vezetéssel, így növelve a nyomást az átmeneti katonai tanácsra, hogy az ország vezetését egy civil kormányzatnak adja át.  A biztonsági erők hétfőn erőszakkal oszlatták fel a kartúmi védelmi minisztérium előtt két hónapja ülősztrájkoló, több ezres tömeget.

Rovatok