Index Vakbarát Hírportál

Ujjlenyomata sincs az orosz oknyomozó újságírónak a nála talált drogon

2019. június 11., kedd 09:12

Nem találták meg az orosz oknyomozó újságíró ujjlenyomatát a táskájában és lakásában talált kábítószereken, amelyekre hivatkozva pénteken őrizetbe vették. A korrupciós ügyeket felfedő Ivan Golunov elleni nyomozás az orosz sajtó szerint egyértelműen az újságíró cikkei miatti bosszú, alaptalan vádakkal. 

Ezt erősíti az ujjlenyomatok hiánya a kábítószeres zacskókon, de az is, hogy az orosz belügy által kiadott kilenc fotóról kiderült: csupán egy készült az újságíró lakásában, noha a hatóságok azokat Golunov lakásának képeiként adták ki, így hivatkozott rá az orosz elnök szóvivője is, Dmitrij Peszkov, aki szerint a nyomozati hatóságnak és minden szervnek szoros figyelemmel kell kísérnie a nyomozást.

A kábítószer és a töltények felfedése házkutatások során gyakori jelenség ellenzéki politikusok, kegyből kiesett miniszterek, vállalkozók, újságírók esetében. 

Golunov az őrizetbe vétele előtt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjeihez köthető temetőbizniszhez gyűjtött anyagot. Az újságíró maga is elmondta a bíróságon, hogy fenyegető üzeneteket kapott, emiatt az utóbbi időben – írta a Newsru.com.

Az orosz sajtó legismertebb alakjai egységesen kiálltak az újságíró ártatlansága mellett, több lap közös címlappal jelent meg, Mi vagyunk Ivan Golunov felirattal. Az ügyet nagy nyilvánosság kíséri figyelemmel. Az őrizete alatt bordatörést szenvedett Golunov jelenleg már házi őrizetben van. Ezt a döntést nagy tetszésnyilvánítással fogadták azok, akik Golunov támogatására jelen voltak a bíróság épületénél a bejelentéskor – ezzel szemben az ügyészség két hónapos előzetes letartóztatást követelt –, bár az igazán azt tartanák elfogadhatónak, ha az újságíró szabadlábon védekezhetne. Szabadlábra helyezését támogatta még az orosz elnök alá rendelt emberi jogi tanács vezetője, Mihail Fedotov is.

A jelenleg a Meduza.io oknyomozó portálnál dolgozó Golunov számos cikkben írt az állam képviseletében eljárók korrupciós ügyeiről, az FSZB szerepéről a civil szervezetek körül, az orosz elnök bizalmi köréhez tartozó Rotenberg fivérekhez áramló moszkvai költségvetési pénzekről.

Rovatok