Index Vakbarát Hírportál

400 embert vittek el a jogtalanul letartóztatott orosz újságíróért tartott szimpátiatüntetésről

2019. június 12., szerda 19:06 | aznap frissítve

Őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és több mint 400 társát egy  moszkvai tüntetésen szerdán. A tüntetők az Ivan Golunov tényfeltáró újságírót hamis vádak alapján meghurcoló rendőrök felelősségre vonását követelték - írja az MTI. A fővárosi hatóságok által előzetesen nem engedélyezett, kb. 1200 ember részvételével megtartott szimpátia-tüntetésen az ellenzéki sajtó több munkatársát is bevitték a rendőrök. 

Golunovot, az ellenzéki Meduza hírportál munkatársát pénteken kábítószerrel való üzérkedés címén vettek őrizetbe. 

Az újságíró a letartóztatás közben agyrázkódást szenvedett és eltört egy bordája,

így kórházba kellett szállítani. Miután ejtették az ellene emelt vádat, kedden szabadon engedték. 

A belügyminiszter a történtek miatt két, a letartóztatásért felelős rendőrtábornok felmentését kérte az elnöktől, az eljárást végrehajtó rendőröket pedig az ellenük folytatott vizsgálat idejére felfüggesztette. Az orosz sajtóban elterjedt vélekedés szerint az újságíró letartóztatását a moszkvai városi vezetés és egyes szakszolgálati vezetők korrupt ügyleteiről írt cikkei válthatták ki. Golunov az őrizetbe vétele előtt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztjeihez köthető temetőbizniszhez gyűjtött anyagot. 

Muratov, a Novaja Gazeta című független lap szerkesztőbizottságának elnöke a The Bell hírportálnak nyilatkozva azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök is beleszólt az újságíró ügyének elrendezésébe. Elmondása szerint Putyin a bírósági döntés napján találkozott a főváros rendőrparancsnokával. A találkozón felmerült, hogy a Golunovval szembeni "bizonyítékok" gyengék, ezért az újságírót legalábbis előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe kell helyezni.

Muratov úgy tudja, Putyin azt követően döntött Golunov szabad lábra helyeztetéséről, hogy hétfőn találkozott Tatyjana Golikova emberi jogi biztossal, aki részletesen tájékoztatta őt az ügyről. Golikova a találkozó után annak a feltételezésének adott hangot, hogy

Oroszországban több tízezer ítélet születhetett kábítószerügyben hamis bizonyítékok alapján.

Golunov szabadlábra helyezését és az ellene emelt vád ejtését kedden azt követően jelentették be, hogy a DNS-vizsgálat megállapította, az újságíró nem hagyott nyomott sem a hátizsákjában, sem a lakásán "megtalált" kábítószeres csomagokon.

Kedd esti kiszabadulása után Golunov közölte, hogy nem fog részt venni a mellette szervezett szimpátiatüntetésen, és közvetve másokat is eltanácsolt ettől, miután a demonstrációt a fővárosi hatóságok előzetesen nem engedélyezték.  

A tüntetők Putyin-ellenes szlogeneket kiabáltak, és bűnözőnek nevezték azokat a rendőröket, akik részt vettek Golunov letartóztatásában. A demonstrációval arra próbálták meg felhívni a figyelmet, hogy az oroszországi igazságszolgáltatás reformintézkedésekre szorul.

A moszkvai polgármesteri hivatal egyébként vasárnapra engedélyezte a Golunov melletti tüntetést. Szombaton az Oroszország Napja elnevezésű ünnep alkalmából Moszkvában, csakúgy mint számos orosz településen, ünnepi rendezvényeket tartottak.

Dunja Mijatovic - az Európai Tanács emberi jogi biztosa - közleményében leszögezte, hogy a békés gyülekezés, a szabad sajtó és a véleménynyilvánítás joga minden embert megillet, majd az őrizetbe vett tüntetők elengedésére szólította fel az orosz hatóságokat. 

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, az FSZB volt igazgatója szerdán Moszkvában a sajtó munkatársainak kijelentette: nincs információja arról, hogy a szakszolgálatoknak közük lenne a Golunov-ügyhöz. Hozzátette, hogy a törvénysértőket felelősségre kell vonni.

Rovatok