Index Vakbarát Hírportál

Bírságot szabott ki a román csendőrség az úzvölgyi temetőnél tartott székely élőlánc miatt

2019. június 12., szerda 18:43 | aznap frissítve

A Hargita megyei csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét arra hivatkozva, hogy a székelyek június 6-i békés tüntetését az úzvölgyi temetőnél nem jelentették be előre a törvényes előírásoknak megfelelően, írja az MTI.

A jegyzőkönyvet Grüman Róbert tette közzé a közösségi oldalán. Eszerint a csendőrség 3 ezer lejes (204 ezer forint) bírságot rótt ki. A székely elöljáró az MTI-nek azt mondta: a jegyzőkönyv alapján csak annyi derül ki, hogy a tüntetést 48 órával az esemény előtt kellett volna bejelenteni, és ennek elmulasztása miatt szankcionálták.

Videofelvételen az úzvölgyi temetőgyalázás

Grüman Róbert a bírság érvénytelenítését fogja kérni a bíróságon, az eljárás során vélhetően többet meg fog tudni a csendőrség álláspontjáról.

Grüman jelentette be a Kovászna megyei önkormányzat június 6-i rendkívüli munkaülését az Úzvölgyében, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a katonai temetőnél tervezett törvénytelenségek megakadályozására meghirdetett akcióval. Grüman az MTI kérdésére azt mondta: a rendőrségi jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy ez is összefüggésben állhatott-e a bírság kiszabásával. 

A moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen és törvényellenesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben. Június 6-án  székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni az emlékmű átadását, de  több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén.

Az etnikai konfliktus rendezése érdekében a román miniszterelnök a román védelmi minisztérium kezelésébe adta a temetőt. A román védelmi tárca szerdán azt javasolta a magyar kormánynak, hogy június 24-28 között tartsanak egyeztetést az ügyben. 

Borítókép: A csíkszentmártoni önkormányzat dolgozói karbantartást végeznek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata román katonasírok parcelláját hozta létre a temetőben anélkül, hogy engedélyt kért volna a temetőt fenntartó és gondozó Csíkszentmárton önkormányzatától. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor

Rovatok