Index Vakbarát Hírportál

Júliusban megérkeznek az orosz rakéták Törökországba

2019. június 13., csütörtök 00:00

Oroszország remélhetőleg a jövő hónapban szállítja le az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert Törökországnak.

- mondta Recep Tayyip Erdogan szerda este az általa vezetett, kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházában tartott beszédében. A török elnök már "lezárt üzletként" hivatkozott az ország NATO-szövetségesei, elsősorban az Egyesült Államok által sérelmezett fegyverüzletre, melyet a kedvező áron felül azzal is indokolt, hogy Ankara a rakétarendszer későbbi közös gyártásának ígéretét is megkapta Moszkvától az adásvételi szerződés aláírásakor (azt a valódi indokot nem említette, hogy Törökország részben az Sz-400-as megvásárlásával békítette meg az oroszokat a 2015-ös légi incidens után). 

Az Egyesült Államok és a NATO-szövetséges Törökország sok konfliktussal terhelt viszonya az utóbbi hónapokban még feszültebb lett az orosz légelhárító rendszer ügye miatt, miután az ankarai vezetés számos alkalommal leszögezte, hogy nem hajlandó elállni a beszerzéstől. Washington attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a NATO katonai képességeiről - konkrétan az ötödik generációs lopakodó F-35-ös vadászgépről, melyek elvileg hamarosan szintén szolgálatba állnak Törökországban. Nyugati aggodalmak szerint az F-35-ösökkel egy rendszerben üzemeltetett orosz légvédelmi vezérlés képes lesz titkos információkat rögzíteni a repülőgép repülési tulajdonságairól, főképpen lopakodó-képességeiről, melyek Moszkva kezébe kerülhetnek. 

Az amerikai védelmi minisztérium pénteken arra szólította Törökországot, hogy mondja le az orosz rakétarendszer megvásárlását. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében határidőt is szabott, és arról tájékoztatta, hogy amennyiben Ankara nem tesz eleget a kérésnek, a Pentagon július 31-vel véget vet a török pilóták kiképzésének, valamint az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek el kell hagynia az Egyesült Államokat.

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja a több mint 100 F-35-ös  eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében. 

Egy hétfői amerikai sajtójelentés szerint - ellentétben a július 31-ei határidővel - a török pilóták F-35-ös harci repülőgépre való kiképzése az Egyesült Államok Arizona államában lévő Luke légi támaszponton már szünetel is. Az értesülés alapján a döntést egy helyi parancsnok hozta meg, biztonsági megfontolásokra hivatkozva, döntését a Pentagon tudomásul vette.

Erdogan szerda esti beszédében arról számolt be, hogy Törökország az F-35-ösök fejlesztési partnereként eddig egymillió-kétszázötvenezer dollárt fizetett ki. Hangsúlyozta: Ankara "benyújtja a számlát", ha jogtalanul zárják ki a programból.

A török államfő mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a G20-csoport június végi oszakai csúcsértekezletén személyesen tud beszélni az orosz légvédelmi rendszer kérdéséről Donald Trump amerikai elnökkel.

(MTI)

Rovatok