Index Vakbarát Hírportál

Elítélték Benjamin Netanjahu feleségét közpénzzel való visszaélésért

2019. június 16., vasárnap 17:01

Egy izraeli bíróság bűnösnek mondta ki az elnök feleségét, Sara Netanjahut közpénzzel való visszaélés bűncselekményében, mivel Netanjahu rendszeresen rendelt luxuséttermekből ételt az elnöki rezidenciára, összesen 14 millió forint értékben, annak ellenére, hogy a rezidencia egy hivatásos szakácsot is foglalkoztat - írja a CNN.

Néhány napja írtuk meg, hogy Sara Netanjahu elfogadott egy vádalkut, így csak az enyhébb bűncselekményben ítélték el: a rendőrség bizonyítékai alapján csalással és hivatali visszaéléssel vádolták, de az alku értelmében Netanjahu kevésbé súlyos bűncselekmény elkövetését ismeri el, miszerint szándékosan kihasználta egy másik ember hibáját. A mostani ítélet is erről szól.

Sara Netanjahu mindezért 55 ezer sékelnyi (4,4 millió forintnyi) büntetést kell, hogy megfizessen. A bűnös rövid közleményében annyit közölt az ítélet után: "Már eleget szenvedtem."

Netanjahu és Ezra Saidoff, a rezidencia korábbi vezetője a 14 millió forint értékű ételt közpénzből fizették ki, ami illegális az izraeli törvények szerint, hiszen a rezidencia szakácsát épp azért alkalmazzák, hogy főzzön a miniszterelnök, a családja és a vendégei számára.

Az ügyész azt mondta az ítéletről: "Ennek az ítéletnek az a jelentősége, hogy kimondja, 

ha egy pozícióban lévő ember a közpénzeket kezeli, nem teheti azt, amit csak szeretne. Éveken keresztül jelentős közpénzeket költeni a törvények szabályozása ellenében bűncselekménynek számít."

Sara Netanjahunak egyébként korántsem ez az első hasonló ügye. Korábbi, róla szóló cikkünkből is kiderül, olyasmik vannak a rovásán, mint hogy kormányfői rezidenciába rendelt egy ülőgarnitúrát, amit aztán kicserélt a család otthonában lévő kopott díványokra;  zsebre tette az állami apanázsból vett italok visszaváltott üvegei után kapott pénzt; korábbi alkalmazottjának pedig 12 millió forintot ítélt meg a bíróság a munkája 20 hónapja alatt Sarah Netanjahutól elszenvedett megaláztatásokért.

És a családban nem egyedül az ő neve hozható összefüggésbe rázós ügyekkel: nem elég, hogy Benjamin Netanjahunak nem sikerült kormányt alakítania, így új választások lesznek Izraelben, még korrupció miatti vádemeléssel is szembe kell néznie.

(Nyitókép: Sara Netanyahu távozik az ítelethozatal után. Fotó: GALI TIBBON / AFP)

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok