Index Vakbarát Hírportál

Trumpról nevezték el Izrael legújabb telepét

2019. június 16., vasárnap 19:23

Az izraeli kormány a Szíriától elfoglalt Golán-fennsíkon ülésezve vasárnap úgy döntött, hogy települést hoznak létre a térségben, amelyet az amerikai elnökről neveznek el - írja az MTI.

"A Golán izraeli és mindig az is marad" - jelentette ki Benjámin Netanjáhu ügyvezető miniszterelnök, aki Izrael nagy barátjának nevezte Donald Trumpot, mert olyan döntést hozott, amilyent előtte még senki. Netanjáhu már áprilisban megígérte, hogy el fog nevezni egy telepet a fennsíkon Trumpról.

A kormányfő ezt azután tette, hogy Trump március 25-én Izrael részeként ismerte el a Szíriától az 1967-es, "hatnapos háborúban" elfoglalt és 1981-ben annektált területet. A nemzetközi közösség a fennsík északi részének bekebelezését nem ismeri el, Trump pedig óriási nemzetközi felháborodást keltett a döntésével. 

A Golán eredetileg a drúz kisebbség lakóhelye; jelenleg mintegy 23 ezren élnek az Izrael által elfoglalt részén. A háború után 25 ezer izraeli telepes költözött oda. Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a terület amúgy egy igazi turistaparadicsom, itt található például egyebek mellett Izrael egyetlen síközpontja. A fennsík történetéről és Trump döntésének diplomáciai súlyáról itt írtunk részletesebben

Az új, mostantól hivatalosan Trump-dombnak nevezett telepet még fel kell építeni. Egyelőre négy telepes család él a kiválasztott helyen. A tervek és a költségvetés még nem készült el hozzá.

    

Rovatok