Index Vakbarát Hírportál

Tory utódlás: Boris Johnson magasan nyerte az újabb fordulót

2019. június 18., kedd 20:01

Újabb titkos szavazást tartott a 313 fős tory alsóházi frakció arról, hogy ki legyen a lemondott Theresa May utódja a párt élén, és ezzel a következő brit miniszterelnök is. Ahogy a múlt csütörtöki első fordulóban, úgy megint

Csak 30 szavazatot kapott, és utolsó helyével egyébként is automatikusan kiesett volna Dominic Raab volt brexitügyi miniszter. A keddi második szavazási körből az utolsó helyen végző jelölt, és azok estek volna ki, akik nem érnek el 33 szavazatot.

Eredetileg 10-en indultak az utódlási versengésben, közülük heten jutottak tovább az első körön, de Matt Hancock egészségügyi miniszter azóta magától kiszállt a küzdelemből.

A BBC szerint Johnson erősödött, de az előzetes számolgatásokhoz képest valószínűleg voltak, akik nyilvánosan mellé álltak, a titkos szavazáson taktikai okból mégis másra szavaztak.

A legesélyesebb utódjelöltként Johnson korábban azt mondta, ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új miniszterelnök, az Egyesült Királyság a brexit október 31-i határidején mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem. (A brexit körüli patthelyzetről itt írtunk bővebben>>>)

Azonban a vasárnap esti, Channel 4-os jelölti vitára nem ment el. Így most sokan kíváncsiak arra, miről beszél majd a kedd este a BBC szervezésében tartott újabb tévévitában.

Szerdán és csütörtökön újabb szavazási fordulók jönnek. Addig szavaznak a frakción belül, amíg végül két jelöltre szűkül le a versengés. Ők aztán a teljes tory párttagság elé kerülnek majd. Ha végigmegy a folyamat – és nem szállnak ki út közben maguktól jelöltek, mint legutóbb Theresa May kihívói esetében –, akkor a július 22-i héten jelenthetik be az új brit miniszterelnököt.

Rovatok