Index Vakbarát Hírportál

Hasogdzsi-ügy: Az ENSZ a szaúdi trónörökös ellen szóló hiteles bizonyítékokról ír

2019. június 19., szerda 12:40

Az ENSZ emberi jogi szakértője szerint olyan hiteles bizonyítékok állnak a rendelkezésre, amelyek szükségessé  teszik Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerepének kivizsgálását Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásában.

A BBC cikke Agnes Callamard jelentésére hivatkozik, aki szerint független és pártatlan nemzetközi vizsgálatra van szükség. A jelentés szerint a jelenlegi vizsgálat nem felel meg a nemzetközi normáknak, ezért ennek felfüggesztését kéri, helyette pedig független tárgyalást kellene tartani. A nagyjából 100 oldalas jelentés nem nevez meg bűnöst, azonban felszólítja Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy kérjen tájékoztatást a szaúd-arábiai nyomozásról az ügyben.

Ahogy arról korábban írtunk, Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságírót Isztambulban gyilkolták meg, miután bement iratokat intézni a  szaúdi konzulátusra . Sokáig eltűnésként kezelték az ügyet, és egymásnak ellentmondó nyilatkozatok kerültek napvilágra, majd   megtalálták  az újságíró maradványait. Az eset nagy diplomáciai  port kavart , főleg miután egyre több forrásból érkeztek hírek, hogy a gyilkossághoz a szaúdi hercegnek, Mohamed bin Szalmánnak is  köze lehet

Az ügyben a szaúdi bíróság 11 ember ellen emelt vádat, de a tárgyalásra nem engedték be a sajtót. Később közölték, hogy 5 embert halálbüntetésre ítéltek. 

Rovatok