Index Vakbarát Hírportál

Amerika megtiltotta polgári gépei berepülését az iráni légtér egy része fölé

2019. június 21., péntek 06:16

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) csütörtök este sürgősségi rendelkezéssel megtiltotta országa légitársaságainak, hogy az iráni légtér és az iráni vizek egy része felett repüljenek, írja az MTI. A tiltás - amelyet a hatóság az Irán körüli felerősödött feszültséggel és a megnövekedett katonai tevékenységgel indokolt - csak a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl térségére vonatkozik.

A légitársaságokat külön levélben tájékoztatták arról, hogy az amerikai drón lelövésekor több amerikai polgári gép is repült a térségben, a legközelebbi mindössze 45 tengeri mérföldre volt a dróntól.

Közleményében az FAA hangsúlyozta: a szervezetet változatlanul aggodalommal tölti el a térségben tapasztalható feszültség és a katonai tevékenység, amely ráadásul forgalmas légifolyosók közelében zajlik. Az FAA bejelentésével egyidejűleg az amerikai United Airlines légitársaság fel is függesztette Newarkból Mumbaiba tartó járatait, amelyek a veszélyesnek ítélt térségek fölött repülne.

Ahogy azt megírtuk, új szintre emelkedett a feszült helyzet Irán és az Egyesült Államok között, miután az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai felderítő drónt a Hormuzi-szoros felett. Irán azt állítja, hogy a drón a légterébe lépett, az amerikaiak szerint nemzetközi légtérben volt. Trump a kongresszusi vezetők részvételével tartott válságtanácskozást a Fehér Házban.

A tanácskozásról az MTI azt írja, jelen volt - mások mellett - Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója, valamint Patrick Shanahan, a Pentagon (védelmi tárca)jelenlegi ügyvezető és Mark Esper, a leendő ügyvezető minisztere. Az amerikai kongresszus vezető republikánus és demokrata párti törvényhozói pedig "mértéktartó választ" szorgalmaznak Iránnak a Hormuzi-szoros felett csütörtökön lelőtt amerikai drón ügyében.

Bő fél nappal azután, hogy az Iráni Forradalmi Gárda lelőtte a drónt, megszólalt az ügyben Irán is. 

Rovatok