Index Vakbarát Hírportál

Putyin a turizmus leállításával válaszol Grúziának

2019. június 22., szombat 12:24

Vlagyimir Putyin rendeletben felfüggesztette az orosz állampolgárokat Grúziába szállító repülőgépjáratokat, írja a Guardian. A rendelet emellett az orosz utazási irodáknak is javasolja, hogy függesszék fel a grúziai szervezett utak indítását. 

Az orosz elnök feltehetően a csütörtöki grúz tüntetések miatt hozta meg a rendeletet, melyben a korlátozások mellett utasította az orosz kormányt, hogy segítsen a Grúziában tartózkodó orosz állampolgároknak hazatérni. Az orosz repülőgép-járatok tiltása július 8-ától veszi kezdetét.

Putyin szerint a rendelet csak a nemzetbiztonságot szolgálja, az elnök viszont döntése komoly veszteséget jelenthet a grúz gazdaság számára, Oroszországból ugyanis nagyon sok vendég szokott érkezni az országba. 

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető szerint azonban Putyin döntése hibás, mivel a viszonylag olcsónak számító szervezett utak leállítása nem Grúziát, hanem az orosz állampolgárokat bünteti igazán.  

Csütörtök este többezres tüntetés alakult ki Grúzia (Georgia) fővárosában, Tbilisziben, miután a parlament egy különleges ülésen házelnöki szerepben fogadott egy orosz országgyűlési képviselőt, Szergej Gavrilovot. Az erőszakos tüntetések miatt az Szalome Zurabisvili grúz elnöknek meg kellett szakítania a hivatalos fehéroroszországi látogatását. 

Oroszország és Grúzia között 2008-ban mérgesedett el igazán a viszony, amikor Abházia és Dél-Oszétia kikiáltotta a függetlenségét Grúziától, amit alig néhány ország ismert csak el, de ezek között volt Oroszország is, amelyikkel Grúziának már korábban több alkalommal is komoly konfliktusa volt a függetlenedni kívánó területek miatt.

Rovatok