Index Vakbarát Hírportál

Iránban kivégeztek egy CIA-ügynököt, Trump újabb szankciókat jelentett be

2019. június 22., szombat 17:35 | aznap frissítve

Gazdasági szankciók jelenthetik a legújabb állomást az Egyesült Államok és Irán között egyre inkább elmérgesedő konfliktusban. A Reuters azt írja, hogy Donald Trump szombaton újabb szankciókat jelentett be Teheránnal szemben, amiket csak akkor hajlandó felfüggeszteni, ha Irán megígéri, hogy betartja az évekkel ezelőtt megkötött, atomalkunak nevezett egyezményben vállalt kötelezettségeit.

Azt az atomalkut, amit Irán éppen az amerikai szankciók miatt mondott fel.

Haszan Róháni iráni elnök májusban közölte, hogy országa a továbbiakban nem teljesíti a nukleáris megállapodás egyes részeit, miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a szerződést, és újból gazdasági szankciókat vezetett be Irán ellen. Róháni azzal fenyegetőzött, hogy urándúsításba kezd, ha Amerika nem függeszti fel a szankciókat.

A CNN azt írja, hogy egyelőre konkrét intézkedések nincsenek bejelentve Iránnal szemben, annak ellenére, hogy Trump szombaton már úgy beszélt az újabb szankciókról, mintha azok hatályba léptek volna.

Az országok közötti konfliktust élezte az is, hogy Irán lelőtt egy amerikai drónt. A drón lelövésének körülményeiről viszont egészen mást állít a két ország vezetése. Az amerikaiak szerint a drónjuk nemzetközi vizek felett repült, amikor kilőtték, a teheráni vezetés szerint viszont megsértette az országuk légterét, sőt, állításuk szerint a drón közelében egy amerikai kémrepülő is volt.

Az iráni külügyminiszter Twitteren egy rajzot(!) is közzétett, ami azt ábrázolja, hogy a drón az ország légterében volt, amikor lelőtték.

A két ország közötti feszültség miatt Iránból egyre több kibertámadás célozta meg az amerikai kormányt és az ország infrastruktúráját, állítja a CBS kiberbiztonsági cégekre hivatkozva.

Az elmúlt hetekben emelkedett meg ezeknek a támadásoknak a száma, a szakértők szerint az iráni kormány keze lehet a dologban. Azt nem tudni, hogy bármelyik támadás sikerrel járt-e.

Nem akarunk háborút, de mi nyernénk meg

Donald Trump pénteken arról beszélt, hogy ha háború törne ki a két ország között, akkor Iránt könnyedén megsemmisítené az Egyesült Államok. De Irán sem maradt ki a fenyegetőzésből, leszögezték, hogy az ország határait sérthetetlenek, és habár háborút Teherán sem szeretne, minden eszközzel megvédik magukat.

"Bármilyen hibát kövessenek is el Irán ellenségei – különösen Amerika és regionális szövetségesei –, az olyan volna, mintha puskaporos hordóba lőnének, mert a tűz magát Amerikát, regionális érdekeltségeit és szövetségeseit is porrá égetné" - nyilatkozta az iráni fegyveres erők szóvivője.

Az amerikai elnök ezt megelőzően azt állította, hogy fegyveres támadással akarta megtorolni a drón lelölévését, de a válaszcsapás előtt 10 perccel meggondolta magát.

Iránban kivégeztek egy amerikai kémet

Kivégeztek Iránban egy férfit, a védelmi minisztérium egyik korábbi beszállítóját, akit azért ítéltek el, mert a hatóságok szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedett, jelentette az iráni állami média szombaton.

Az MTI beszámolója szerint a férfi a védelmi tárca űrkutatási részlegének dolgozott, és 2010-ben feleségével együtt vették őrizetbe. A hatóságok állítása szerint lakásukon egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy a férfi a CIA-nak kémkedett.

Az ügyet katonai bíróság tárgyalta. A férfit halálra, feleségét pedig 15 év börtönre ítélték. Miután a halálos ítéletet a legfelsőbb bíróság is megerősítette, a férfit a hét elején felakasztották a Teherántól mintegy 20 kilométerre fekvő Karadzsban található Gohardast börtönben.

Rovatok