Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mikor jelentik be Theresa May utódját

2019. június 25., kedd 14:34

Július 23-án jelentik be, hogy ki lesz a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője. A párt kedd délután közzétett rövid közleménye szerint az időpontot a tisztségért versengő két jelölttel, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel egyeztetve tűzték ki.

Theresa May miniszterelnök június 7-én távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez kormányfői megbízatásának végét is jelenti, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben mindkét tisztséget ellátja.

A választási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozattal szűkítette két jelöltre az eredetileg tízfős mezőnyt, és a múlt csütörtökön tartott utolsó szavazási forduló után Johnson és Hunt maradt versenyben.

Közülük választja meg a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja postai úton Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz, írja az MTI. A párttagoknak július 6-án kezdik kézbesíteni a szavazólapokat.

Johnson a nagy esélyese a szavazásnak, de az elmúlt napokban visszaesett a támogatottsága, miután pénteken egy veszekedés miatt a rendőröket is kihívták a szomszédok az otthonához.

A brit Konzervatív Párt, és ezzel az ország vezetésére is legesélyesebb politikus otthonához  azután érkeztek ki a rendőrök , hogy a szomszédok üvöltözést, csapkodás zajait hallották kiszűrődni a házból. Johnson azóta sem akart beszélni a brit lapokban címoldalon szereplő ügyről, mert az szerinte nem érdekli az embereket.

A Survation felmérése csütörtökön még azt mutatta, hogy a teljes brit lakosság 36 százaléka, és a toryk szavazóinak 55 százaléka mondta azt, hogy Johnsont tartja a legjobb jelöltnek a miniszterelnöki posztra. A Survation vasárnap ismertetett újabb polljában viszont a teljes lakosság 29 százaléka, a konzervatívok 45 százaléka mondta ugyanezt.

Rovatok