Index Vakbarát Hírportál

Robbantásos merényletet terveztek az osztrák alkancellár ellen

2019. június 26., szerda 13:33

Pokolgépes merényletet tervezhettek a májusi ibizai videós botrányba belebukott szabadságpárti Heinz-Christian Strache korábbi alkancellár és családja ellen.

 - írta szerdán az MTI több osztrák lap tudósítása alapján.

Az osztrák média értesülései szerint a bécsi Alkotmányvédelmi Hivatal (állambiztonság) bizalmi emberét kereste meg még 2018 szeptemberében több alkalommal is egy kábítószer-kereskedő, és 100 ezer eurót ajánlott neki azért, hogy merényletet hajtson végre az akkori alkancellár - egyben a szélsőjobboldali szabadságpárt elnöke - és családja ellen. A robbanószerkezetet nem a személyi védelemmel ellátott szolgálati autóban, hanem a család tulajdonában lévő járműben akarták elrejteni - melynek parkolóhelyét a felbujtó alapos megfigyelésnek köszönhetően jól ismerte. 

A terv mögött egyértelműen politikai motiváció állt, a megkeresésről tanúvallomást tévő alkotmányvédelmis ügynök szerint az lett volna a cél, hogy

alapjaiban rázzák meg az Osztrák Köztársaság politikai struktúráját.

A sors fintoraként végül a politikai földrengéshez végül robbantás helyett egy ibizai villában még 2017-ben készített leleplező videó is elégnek bizonyult (a két ügynek egyébként a Strache-videóval kapcsolatos nyomozás jelenlegi állása alapján nincs köze egymáshoz).

Az értesülést a bécsi ügyészség szóvivője, Nina Bussek is megerősítette: Szerinte alapos a gyanú arra, hogy merényletet akartak végrehajtani Heinz-Christian Strache, valamint felesége, Philippa ellen, az ügy kivizsgálása folyamatban van. A párnak idén januárban kisfia született, Hendrik, de a botrány miatt Philippa külön költözött.

A merénylettervvel gyanúsított drogkereskedő ügyvédje, Wolfgang Blaschitz abszurdnak és légből kapottnak nevezte a vádakat. A Kronen Zeitungnak azt mondta, ügyfele

nem terrorista, hanem egy kisebb bűnözői múlttal rendelkező vendéglátó, akinek soha nem volt személyes problémája Strachéval.

Az ügyvéd hangsúlyozta azt is, hogy ügyfelét egyelőre nem vették őrizetbe. Úgy vélte, hogy a háttérben személyes leszámolás áll, egy régebbi keletű vita ügyfele és a feljelentő között.

A volt alkancellár és FPÖ-elnök ügyvédje, Johann Pauer a Kronen Zeitungnak azt mondta, ügyfelét meglepte, hogy a feltételezések szerint ellene tervezett merénylettel kapcsolatban nyomozás folyik. Az ügyvéd szerint Strache idén április 4-én szerzett tudomást arról, hogy merényletet terveznek ellene; akkor azonban az illetékes hatóságoktól azt a választ kapta, hogy a fenyegetést nem kell komolyan venni.

Strache szerdán a Facebook-oldalán azzal kommentálta az esetet, hogy

Nem találok szavakat!

A Szabadságpárt újból koalícióra lépne az általa megbuktatott Kurz-cal

Szintén szerdán egyébként Norbert Hofer, a Szabadságpárt új elnöke egy lapinterjúban elmondta: Azt szeretné, ha a szeptemberi parlamenti választások után pártja ismét koalícióra lépne az Osztrák Néppárttal - 

és ha a párt 20 százaléknál jobb eredményt ér el a választásokon, nem is nagyon lesz más lehetőség.

Hofer szerint az ÖVP, valamint a Zöldek és a NEOS (azaz az Új Ausztria és Liberális Fórum) esetleges együttműködése Norbert Hofer szerint csak akkor következhet be, ha az FPÖ nem szerepel jól. A koalíciós szándék egyébként kölcsönös, Sebastian Kurz hétfőn hasonló nyilatkozatot tett, mint most Hofer.

Rovatok