Index Vakbarát Hírportál

Az iráni parancsnok szerint egy ország sem merné megsérteni Irán földjét

2019. június 26., szerda 10:52

Az Egyesült Államok nem merne behatolni Irán területére - vélekedett szerdán az iráni Forradalmi Gárda légi elhárításának a parancsnoka a Mehr iráni félhivatalos hírügynökségnek. Amirali Hadzsizadeh vezérőrnagy nyilatkozatában azt is mondta, hogy erre a lépésre szerinte más ország sem vetemedne - írja az MTI. 

A hírügynökségnek nyilatkozott Aleddin Barodzsurdi, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának egyik tagja is, aki azt tanácsolta a térség országainak, hogy igyekezzenek a saját védelmi kapacitásukra és erejükre támaszkodni. Aleddin Barodzsurdi szerdán hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai drónt Irán saját fejlesztésű rakétával lőtte ki.

"Az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia, hogy Irán nem olyan, mint a térség többi országa, és sosem fogja tudni legyőzni, mert óriási technológiai fejlesztéseket vittünk véghez" - jelentette ki Barodzsurdi. Szerinte Washington még a legmodernebb drónokkal sem képes büntetlenül megsérteni az iráni légteret.

A síita állam légvédelme a múlt héten lelőtt egy amerikai drónt. Az incidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtte le egy iráni föld-levegő rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón iráni légtérbe hatolt be, és a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtték le.

Donald Trump kedden a twitterén azt üzente az ügyben Iránnak, hogy szerinte Irán nincs tisztában a valósággal. 

Rovatok