Index Vakbarát Hírportál

Iraki elnök: Washington nem indíthat háborút Irakból Irán ellen

2019. június 26., szerda 06:25

Washington semmilyen körülmények között nem indíthat támadást a szomszédos Irán ellen iraki területről - jelentette ki Barhám Száleh iraki elnök a CNN hírtelevíziónak adott interjújában, amit az MTI szemlézett. 

"Ez határozottan nem része az iraki kormány és az Egyesült Államok közötti egyezménynek" - mondta a politikus. Szerinte Bagdad nem akarja, hogy Irak felvonulási terület legyen bármiféle ellenséges akcióhoz bármelyik szomszédja ellen, beleértve Iránt is. Közölte: országának "nincs szüksége még egy háborúra". (rak, bár területén amerikai katonai bázisnak ad otthont és az Egyesült Államok szövetségese, szoros kapcsolatokat ápol a szomszédos Iránnal is.)    

Az interjúban Barhám Száleh megkérdőjelezte a szankciós politika hatékonyságát. Mint fogalmazott, büntető intézkedésekkel nem lehet megváltoztatni egy ország magatartását és politikáját. "Mi, Irakban az 1990-es években szenvedtük meg a szankciós politikát, és ennek pusztító hatásait az iraki társadalom mind a mai napig érzi" - fogalmazott.     

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon lát-e párhuzamot az iraki háború megindítása előtti helyzet és a mostani, Irán körüli feszültség között, az iraki elnök azt válaszolta, hogy Szaddám Husszein "a történelem egyedülálló esete" volt. Szerinte annyi párhuzam van, hogy "könnyű háborút indítani, de nagyon, nagyon nehéz befejezni". 

Donald Trump amerikai elnök még februárban a CBS televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az Egyesült Államok azért akarja megtartani egyik iraki támaszpontját, mert onnan "kicsit szemmel tarthatja Iránt, mert Irán az igazi probléma a térségben".  

Rovatok