Index Vakbarát Hírportál

Andrej Babiš cseh kormányfő marad – elbukott a bizalmatlansági indítvány

2019. június 27., csütörtök 08:28

Nem meglepetés, hiszen a parlamenti többség előre jelezte, hogy kitart Babiš mellett. Az ellenzék mégis elkezdte az eljárást, csak, hogy a miniszterelnök érezze a törődést.

Hetek óta tüntet a cseh ellenzék Andrej Babiš cseh miniszterelnök korrupciós ügyei miatt.

Öt ellenzéki párt szerda délelőtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, a szavazást ezután rendkívül hosszú, mintegy 17 órás, olykor indulatos és személyeskedésekkel teli vita előzte meg. Végül a csütörtök reggeli szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 85 képviselő támogatta, 85-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak, míg 18-an igazoltan hiányoztak.

A bizalmatlansági indítvány elfogadása ellen a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) képviselői szavaztak. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) képviselői a szavazásnál tartózkodtak, így az ellenzéknek nem is volt esélye a szükséges 101 támogató szavazat megszerzésére. A kommunisták ugyan nem tagjai a kormánykoalíciónak, de ők támogatják kívülről a kormányt.

 Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babišt, hogy visszaélt az európai uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről.

Babiš beszédében a vádakat elutasította és kijelentette: az ellenzéknek joga van a bírálatokra, érti, hogy igyekszik lemondatni, de nem érti miért, illetve ő miben hibázott.

Ha megbukna a kormány, önök megbénítják országunkat. Nem tudom, ki mit vethet a szememre. Ha lemondok, lemond az egész kormány. És mi lesz ezután? Előrehozott választás? Úgy vélem, hogy ez országunk destabilizációjára irányuló kísérlet

– hangsúlyozta Babiš.

Petr Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a bizalmatlansági indítvány benyújtásának indoklásában azt állította, hogy Babiš nem tudja teljesíteni alkotmányos esküjét.

E között az eskü között és személyes, családja érdekei között jól látható konfliktus van 

– mondta az ellenzéki politikus.

Miloš Zeman államfő, Babiš támogatója, aki néhány napja tárgyalt Andrej Babišsal, ismételten kijelentette: amennyiben mégis megbukna a kormány, újra Babišt, mint a választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással.

Bár a szavazás eredménye várható volt, Petr Fiala, az ODS elnöke azt mondta: a kezdeményezés nem volt hiábavaló. A politikában a jelképes dolgoknak is súlya van. Andrej Babiš koalíciós kormányát tavaly június 27-én nevezte ki az államfő. Egy év alatt ez volt már a második bizalmatlansági indítvány a kabinet ellen. A bizalmatlansági indítvány parlamenti megvitatására és elutasítására három nappal azután kerül sor, hogy vasárnap Prágában negyedmillió ember követelte a kormányfő lemondását.

Rovatok