Index Vakbarát Hírportál

Timothy Garton Ash: Orbánt meg kell állítani

2019. június 28., péntek 21:22 | aznap frissítve

Timothy Garton Ash közismert brit történész az Euronewsnak nyilatkozva kifejtette, hogy véleménye szerint Magyarországon már megszűnt a demokrácia, és ezért azonnal meg kell állítani Orbán Viktort.

A történész elmondta, hogy alapvetőn kérdőjelezi meg azokat az elveket és értékeket, amelyekre Európa épül, ha az Unió tagja lehet egy ország (Magyarország), amelyben nincs demokrácia.

Hiba lenne ugyanakkor a populizmust és a nacionalizmust kizárólag Kelet-Európa problémájának tekinteni, hiszen Nyugaton hasonló jelenségek ütötték fel a fejüket - hivatkozik a történész Matteo Salvini olaszországi, illetve Marie Le Pen franciaországi sikereire az európai parlamenti választásokon.

Garton Ash szerint a legfontosabb feladata jelenleg az európai liberális demokráciáknak, hogy az európai értékek tiszteletben tartásához kössék az európai támogatások kifizetését.

Ami a legmegdöbbentőbb abban, amit Orbán Magyarországgal tett, az, hogy lerombolta a demokráciát az európai adófizető állampolgárok pénzéből. És ezt nem engedhetjük tovább.

A történész korábban Manfred Webert, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjét azzal vádolta, hogy a békéltetés politikájával közelítenek Orbán felé, mivel nem akarnak lemondani a 12 magyar képviselőről, akik biztosították a kényelmes többséget a Néppárt számára az Európai Parlamentben. Weber cáfolta, hogy ez állna a Néppárt viselkedésének hátterében:

Nem nyugtatgatunk minden áron. Az EPP nem ismételheti meg a szociáldemokraták hibáját, akik Franciaországtól Hollandiáig a jelentéktelenné válás ellen küzdenek.

Kifejtette, hogy a Néppárt ugyanúgy a demokratikus jobboldal, mint a nemzeti patrióták pártja, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Rovatok