Index Vakbarát Hírportál

Hongkongi utcai harcok: volt olyan rendőr, akit vegyszerrel locsoltak le

2019. július 2., kedd 09:15

Elítélte a hétfői hongkongi tüntetés erőszakos cselekményeit Carrie Lam kormányzó, különös tekintettel arra, hogy a demonstrálók egy csoportja betört a kormányzati épületkomplexumba - írta a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap kedden.

A kormányzó helyi idő szerint hajnali 4 órakor a rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy elő fogja állíttatni a kormányzati épületekbe betörő és azokat megrongáló tüntetőket. Arról is beszélt, hogy elgondolkozott a történteken, és hajlandó párbeszédet folytatni a város lakóinak valamennyi rétegével, köztük a fiatalokkal - akik a többséget képezték az elmúlt hónapokban zajló, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen folytatott sorozatos tüntetéseken.

A sajtótájékoztatón John Lee Ka-chiu biztonsági miniszter elmondta: a hétfői összecsapások miatt  13 rendőrt kellett kórházba szállítani, akiket egy eddig azonosítatlan vegyszerrel - feltehetően lefolyótisztítóval - öntöttek le.

Lo Wai-chung rendőrbiztos visszautasította azokat a vádakat, hogy a rendőrség szándékosan csalta volna csapdába a tüntetőket, hogy a kormányzati épületek megrongálásával elveszítsék az emberek szimpátiáját. Elmondta, hogy a rendőrök nyolc órán át védték az épületkomplexumot, és csupán ideiglenesen vonultak vissza onnan stratégiai egyeztetésre, mielőtt helyi idő szerint hajnali egy óra előtt visszafoglalták a tüntetőktől, akik ellen paprikaspray-t és könnygázt vetettek be. Több incidenst is felsorolt, amelyek a visszavonulást indokolták.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatásis státust élvező Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, és azt a politikai menekültek ellen használná fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. (MTI)

Rovatok