Index Vakbarát Hírportál

Irán csak akkor tárgyal az USA-val, ha felfüggesztik a szankciókat

2019. július 4., csütörtök 12:10

Teherán és Washington csak akkor tárgyalhatna egymással, ha az Egyesült Államok felfüggesztené a szankciókat, és Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási és politikai vezető engedélyezné a megbeszéléseket, idézi Mahmúd Alavi iráni hírszerzési minisztert az IRNA állami hírügynökség csütörtökön.

"Az amerikaiak tartanak Irán haderejétől, és ezért döntöttek úgy, hogy nem indítanak támadást" az iszlám köztársaság ellen - mondta Alavi.

Donald Trump amerikai elnök nemrég elmondta, hogy utolsó pillanatban állított le egy katonai ellencsapást, amelyet az amerikai hadsereg egyik drónjának lelövéséért rendelt el. Trump állítólag sokallta, hogy a támadásban 150 ember veszíthette volna életét. Az amerikai vezető ezután jelezte, kész tárgyalni Teheránnal.

Az iszlám köztársaság június 20-án lelőtte az amerikai haditengerészet egyik felderítő drónját Washington állítása szerint nemzetközi, Teherán szerint azonban iráni légtérben. Irán és az Egyesült Államok között egyre feszültebb a viszony azóta, hogy Trump tavaly május 8-án felmondta a 2015-ös többhatalmi atomalkut, és újra életbe léptette az amerikai szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Irán hétfőn bejelentette, hogy alacsonyan dúsított uránkészlete meghaladta az atomalkuban megszabott 300 kilogrammos határértéket, amit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is megerősített. Trump erre úgy reagált, hogy Teherán a tűzzel játszik.

Szerda este a Twitteren arra pedig figyelmeztette Iránt, hogy az Irán által aznap bejelentett várható urándúsítást Washington fenyegetésként értékeli. 

(MTI)

Rovatok