Index Vakbarát Hírportál

Több mint 100 embert vettek őrizetbe Kazahsztánban

2019. július 6., szombat 22:56

Kazahsztánban a kormányellenes  tiltakozók a továbbra is erős befolyással bíró Nurszultan Nazarbajev volt elnök teljes távozását követelték a hatalomból, éppen 79. születésnapján- írja az MTI.

A vlast.kz független portál jelentése szerint a több mint 100 embert az ország legnagyobb városa, Almati szívében vették őrizetbe. A tiltakozást a franciaországi száműzetésben élő iparmágnás, Muhtar Abljazov, az uralkodó elit heves bírálója hirdette meg.

A Reuters hírügynökség szerint rohamrendőrök százai várták az Almati fő futballstadionja közelében gyülekező tüntetőket. Úgy tudni, hogy az őrizetbe vett tiltakozók némelyike olyan szlogeneket skandált, mint például "Kelj fel, Kazahsztán!", vagy "Tűnj el, öregember!". Ez utóbbi a hírügynökség szerint egyike a gyakran hangoztatott Nazarbajev-ellenes jelmondatoknak.

A rendőrség lezárta a környéket a forgalom elől. A helyszíni felvételek tanúsága szerint a rendőrség kiemelt személyeket a tömegből. A KazTag kazah hírügynökség beszámolója szerint az őrizetbe vett személyek között van több tizenéves is.

A hírügynökség tudomása szerint a rendőrök megfenyegették azokat a riportereket, akik megpróbálták meginterjúvolni a tiltakozókat. A KazTag és egyéb médiaorgánumok jelentése szerint az internetkapcsolatot látszólag blokkolták a megmozdulások helyszínén.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a fővárosban, Nur-Szultanban, illetve több más városban is voltak őrizetbe vételek. A kazah belügyminisztérium közleményében azt állította: a rendőrség a közrend megzavarásának megelőzése céljából lépett fel.

A hatóságok előzetes jóváhagyása nélküli nyilvános tiltakozások illegálisnak számítanak Kazahsztánban, ritkán azonban a hatóságok engedélyezik őket.

A mostani tüntetések kisebbek voltak azokhoz a tiltakozásokhoz képest, amelyek a június 9-i elnökválasztást követően rázták meg a közép-ázsiai országot.

Akkor 4000 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A választást azt követően kellett kiírni, hogy a volt szovjetköztársaságot csaknem 29 éven át vasmarokkal irányító Nazarbajev váratlanul lemondott államfői posztjáról. A volt elnök mindazonáltal több fontos megbízatást megtartott, például pártjának elnökségét, illetve a nemzetbiztonsági tanács vezetését. A választáson az utódjául kiválasztott Kaszim-Zsomart Tokajev győzött a szavazatok 70,96 százalékával. Az országban sokan úgy tekintettek erre a lépésre, mint Nazarbajev és szövetségeseinek kísérletére, amellyel megpróbálják bebetonozni befolyásukat a hatalomra.   Kaszim-Zsomart Tokajev nemrég bejelentette, hogy eltörli 3 millió ember adósságát. 

Rovatok