Index Vakbarát Hírportál

Irán bejelentette, megkezdik a magasabb dúsítású urán előállítását

2019. július 7., vasárnap 09:28 | aznap frissítve

Abbas Araqchi iráni helyettes külügyminiszter bejelentette, hogy készek áthágni az atomalku egy egyik fontos pontját, és megkezdik a civil felhasználásnál magasabb koncentrációjú urán dúsítását, írj a CNN. Irán nemrég már megszegte az atomalku egy másik pontját, amikor 300 kilogramm fölé emelte a dúsított uránkészletét. 

Az atomerőművekben 3,6 százalékos dúsítású urán-dioxidot használnak, míg az atomfegyvereknél jellemzően 85 százalék fölötti az 235-ös izotópszámú urán aránya. A sajtótájékoztatón Araqchi elmondta, hogy órákon belül megkezdik a magasabb dúsítású urán előállítását. 

Yuval Steinitz izraeli energiaügyi miniszter szerint a határok feszegetésével Irán tett egy lépést az atomfegyverek felé, írja a Reuters.

A feszültség az Irán elleni amerikai kezdeményezésre elfogadott szankciókkal  nőtt meg a térségben  – miután Donald Trump tavaly májusban felmondta az Iránnal kötött, az EU, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok által, még Barack Obama idején aláírt atomalkut, amelyben Irán vállalta, hogy atomlétesítményeibe engedi a nyugati ellenőröket, bizonyítandó, hogy polgári atomprogramja nem fedez katonai célokat.

A Washington által felmondott atomalku után szankciókat vezettek be, nullára csökkentve Irán Egyesült Államokba irányuló olajexportját. Idén májusban Irán közölte az egyezményt továbbra is érvényesnek tekintő EU-s, orosz és kínai féllel, hogy a továbbiakban nem teljesítik a megállapodás bizonyos pontjait.

Rovatok