Index Vakbarát Hírportál

Trump senkit nem tilthat le a Twitterjéről

2019. július 10., szerda 16:46 | aznap frissítve

Az amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint senkit nem tilthat le a Twitteréről Donald Trump csak azért, mert nem értenek vele egyet – írta meg a CNN.

Ezt egy New York-i bíró mondta ki még 2018-ban, azzal az indokkal, hogy az elnök diszkriminálja a különböző véleményű embereket, ha letiltja őket.  A tavalyi ítélet fellebbezésekor az igazságügyi miniszter azzal védte Trumpot, hogy bár valóban hivatalos minőségében is használja az oldalát, személyes ügynek számít az, hogy kit tilt le.

Trump legfontosabb eszköze a kommunikációra a Twitter-fiókja, ahol rendszeresen tesz hivatalos bejelentéseket. A 29 oldalas indoklás szerint azért nem zárhatja ki a nyílt párbeszédből azokat, akik nem értenek vele egyet, mert ezzel sérti az Első Alkotmánykiegészítést, ami többek között a szólásszabadságra is vonatkozik. 

A Knight Intézmény – amely egy, az Első Alkotmánykiegészítést védő szervezet – hét letiltott embert képviselt a perben. Az intézet vezetője úgy nyilatkozott: reméli, hogy az ítélet biztosítja majd a szólásszabadság érinthetetlenségét az online térben.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images) 

Rovatok